Lolamicin: új remény a veszélyes baktériumok elleni harcban

Az antibiotikumok használata létfontosságú a fertőzések elleni védekezésben, de gyakran károsítják a hasznos mikrobákat is. Az illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatói által felfedezett új antibiotikum, a lolamicin, kifejezetten a gram-negatív kórokozókat célozza meg, miközben a többi mikrobát érintetlenül hagyja.

Az antibiotikumok által okozott káros mellékhatások között szerepel bizonyos baktériumok és gombák túlszaporodása, ami nőknél akár 30 százalékos eséllyel vezethet élesztőgomba-fertőzéshez. A lolamicin azonban képes lehet megkülönböztetni a kórokozókat a hasznos mikrobáktól, ami forradalmasíthatja az antibiotikumok használatát. A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a lolamicin különösen hatékony a gram-negatív baktériumok ellen, amelyek a belekben, tüdőben, húgyhólyagban és vérben okoznak fertőzéseket, és amelyek ellen nehéz védekezni. A Science Alert összefoglalója szerint a jelenlegi antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájuk jelentős globális egészségügyi kihívást jelent.

A kutatók laboratóriumi körülmények között tesztelték a lolamicint 130 gyógyszerrezisztens gram-negatív baktériumtörzs ellen, és a gyógyszer minden esetben hatékony volt. Élő rágcsálókban a lolamicin sikeresen kezelte az akut tüdőgyulladást és a vérfertőzéseket, miközben nem befolyásolta a gram-pozitív baktériumokat vagy a nem patogén gram-negatív kommenzális baktériumokat. Ez különösen fontos, mivel még egy rövid antibiotikum-kúra is csökkentheti a bélben élő mikrobafajok sokféleségét, ami hónapokig tartó változásokat okozhat.

A lolamicin hatása jelentősen eltér a jelenleg használt antibiotikumoktól. Az egerekkel végzett kísérletek során a lolamicin nem okozott jelentős változásokat a bélmikrobiomban, és kevésbé valószínű volt a Clostridioides difficile fertőzés kialakulása, mint más antibiotikumok esetében. Az Egyesült Államokban évente mintegy 500 ezer C. difficile fertőzés fordul elő, amelyből 30 ezer halálos kimenetelű, így egy mikrobiom-kímélő antibiotikum életmentő lehet. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a lolamicin hosszú távon is hatékony maradjon, és ne alakuljon ki rezisztencia. A Science Alert szerint a bélmikrobiom védelme és a kórokozó-specifikus hatás révén a lolamicin jelentős előrelépést jelenthet az antibiotikumok terén.