Oroszország megjegyzéseket tett az európai parlamenti választások eredményeire

Az Európai Parlamentben továbbra is Európa- és ukránpárti többség marad, de a jobboldali pártok is erősödtek – értékelte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az európai uniós tagországokban nemrég lezajlott EP-választásokat.

Dmitrij Peszkov szerint az Európa-pártiak megőrizték vezető pozíciójukat az Európai Parlamentben, de felhívta a figyelmet a jobboldali pártok növekvő népszerűségére is. A Kreml szóvivője kiemelte, hogy a választások utóéletét Oroszország figyelemmel fogja kísérni.

A radikális jobboldal franciaországi győzelmével kapcsolatban Peszkov kijelentette, hogy Franciaország belügyeiről van szó, és Oroszország nem kíván beavatkozni. Ezzel együtt megjegyezte, hogy a parlament feloszlatása nem újdonság a francia politikában, hiszen korábban is voltak már előrehozott választások.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében arra szólította fel Emmanuel Macront és Olaf Scholzot, hogy mondjanak le. Medvegyev szerint a választások eredményei az ő alkalmatlan politikájukat tükrözik, amely az ukrajnai hatóságokat támogatja, és ideje lenne nyugdíjba vonulniuk.

A volt orosz elnök és kormányfő azt is kifejtette, hogy véleménye szerint a francia elnök és a német kancellár "idióta gazdasági és migrációs politikát" folytat, amely a saját polgáraik kárára van.