Olaszország még mindig nem hirdette ki az EP-választás végeredményét

Olaszországban technikai problémák miatt késik az európai parlamenti választások végleges eredményének bejelentése, Róma választókörzeteiben az informatikai rendszer összeomlott.

Az MTI jelentése szerint Olaszország még nem tudta nyilvánosságra hozni az európai parlamenti választások végleges eredményeit, mivel Róma választókörzeteinek felében a számítógépek meghibásodása miatt nem működött az informatikai rendszer. A római önkormányzat hétfőn este erősítette meg a fennakadást, és közölte, hogy az ország összes városából megérkeztek az adatok a belügyminisztériumba, kivéve a fővárost.

A választások vasárnap este zárultak le, és Rómában 2600 szavazókörben kellett volna összesíteni az eredményeket. Közel nyolcszáz körből az urnazárás után folyamatosan továbbították az adatokat, azonban a többi körből technikai problémák miatt nem tudták leadni azokat. Az érintett nyolcszáz választóhelyiségből az urnákat és a kézzel írt jegyzőkönyveket a római vásártér egyik hangárjába szállították át, ahol még mindig tart az adatok számítógépre történő átvitele.

A Tg7 televízió tudósítása szerint a helyzet rendezésén százhatvan szavazóbiztos dolgozik, és a szavazólapok hatalmas tornyokban állnak az asztalokon. Ignazio Marino, a Zöldek és Baloldal Szövetsége (AVS) volt jelöltje és korábbi római főpolgármester a történteket szégyennek nevezte, és kiemelte, hogy Európa egésze az olasz főváros adataira vár.

Roberto Gualtieri, a jelenlegi római főpolgármester hivatala szerint a problémát a szavazókörök felében használt elavult számítógépek okozták. Ezeket a választások előtt nem tesztelték, és csak a használat során derült ki, hogy régi gépekről van szó, amelyek nem tudtak csatlakozni a választási informatikai rendszerhez. Így új számítógépek beszerzésére volt szükség, ami tovább lassította a szavazatok rögzítését.