Elon Musk felfedte a Starship következő tesztrepülésének terveit

A SpaceX múlt csütörtökön hajtotta végre a Starship megarakéta negyedik tesztrepülését, amely során újabb jelentős előrelépést értek el az űrhajózás terén. Elon Musk a sikeres teszt után bejelentette, hogy a következő próbán a hordozórakétát a SpaceX Boca Chicában található indítótorony karjaival kívánják "elkapni".

A SpaceX által végrehajtott legutóbbi tesztrepülés során a Super Heavy hordozórakéta sikeresen juttatta pályára a Starship űrhajót. A korábbi két tesztrepülés során a rakéta felrobbant, de a márciusi harmadik teszt már jobban sikerült, és a legutóbbi, negyedik tesztrepülés során először sikerült mind a hordozórakétának, mind az űrhajónak sikeres visszatérési manővereket és leszállóégetéseket végrehajtani a Mexikói-öbölben, amelyek során puha landolást hajtottak végre az óceánban.

Elon Musk egy X-en közzétett bejegyzésében, amelyben egy leszállásról készült videót is megosztott, részletezte a következő tesztrepülés tervét. Eszerint a következő alkalommal a Starship hordozórakétáját a Boca Chicában található indítótorony karjaival próbálják majd elkapni a landolásnál.

A SpaceX szerint a Starship negyedik repülése fontos lépés volt a gyorsan újrafelhasználható jövő felé. Az elért eredmények adatokat szolgáltatnak majd a fejlesztésekhez, miközben a cég folytatja a Starship gyors fejlesztését egy teljesen újrafelhasználható szállítórendszerré, amelyet arra terveztek, hogy legénységet és rakományt szállítson Föld körüli pályára, a Holdra, a Marsra és azon túlra.

A SpaceX Starship programjának egyik fő célja, hogy a rakéta mindkét része újrafelhasználható legyen, ezzel csökkentve az űrrepülés költségeit a Holdra és azon túlra irányuló küldetések esetében, valamint lehetővé téve a repülések gyakoriságának növelését.