Androidos telefonokon megújult a Chrome-funkció és szigorítások a Play Áruházban

Számottevően egyszerűbbé válik az alkalmazásokon belüli böngészés az androidos telefonokon, hiszen megújul a Chrome-funkció, amelyre sokan vártak évek óta, miközben a Google szigorítja a Play Áruház szabályait.

Az Android felhasználók számára nagy könnyebbséget jelenthet az a Chrome technológiájára épülő újítás, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazásokon belül megnyitott hivatkozások ne tereljék át őket a Chrome böngészőbe. Ezáltal például a Messengerben megnyitott hírek olvasása közben nem kell elhagyni az üzenetküldő felületet.

A Chrome custom tabs néven ismert funkció régóta nem kapott jelentős frissítést, de idén márciusban érkezett a hír, hogy a megnyitott lapokat hamarosan kicsinyíteni is lehet. Így ha valaki például a Messengerben olvas egy cikket, és szeretne hozzászólni, egyszerűen kicsinyítheti a lapot, megírhatja a kommentárt, majd folytathatja az olvasást ott, ahol abbahagyta.

Az új funkció révén az oldalak egy lebegő panelként jelennek meg, ami hasonlít a videós alkalmazások kép a képben (PiP) funkciójához. A lebegő panel mozgatható, méretezhető, és megjeleníti a megnyitott oldal logóját, címét, valamint a hivatkozást is.

A Google a Chrome 124-es verziójában vezette be ezt az újítást, amely már elérhető mindenki számára. Érdemes tehát frissíteni a böngészőt a Play Áruházban, hogy kihasználhassuk az új lehetőségeket.

A technológiai fejlesztések terén más nagyvállalatok is lépéseket tesznek a felhasználói élmény javítása érdekében. A Microsoft például a Windows 11 egyik legújabb funkcióját, a Recallt, teljesen opcionálissá tette, miután adatvédelmi aggályok merültek fel vele kapcsolatban. A Recall minden egyes mozdulatot rögzít a képernyőn, de a Microsoft most lehetővé teszi, hogy a felhasználók maguk dönthessenek a funkció használatáról. A Windows telepítésekor vagy a Gépházban bármikor beállítható, hogy valaki kéri-e a funkciót. Az adatok védelmének továbbfejlesztése mellett a Windows Hello azonosítás is követelmény lesz a funkció használatához. A változtatások a felhasználók biztonságérzetét hivatottak növelni, és a Microsoft reményei szerint a bizalom is erősödik majd az új beállítási lehetőségeknek köszönhetően.

A Google azonban nem csak a Chrome böngészőt fejleszti, hanem szigorítja a Play Áruház szabályait is. Gyorsan kikerülhet a Play Áruház kínálatából az az alkalmazás, mely nem tesz eleget a Google szigorú mesterségesintelligencia-szabályainak. A fő cél a deepfake és erőszakos tartalmakat létrehozására képes MI-appok kiszorítása. A Google hangsúlyozza, hogy az MI-t kínáló appoknak meg kell akadályozniuk, hogy azzal tiltott – szexuális, erőszakos – tartalmakat lehessen létrehozni, és arra is megoldást kell keressenek, hogy a felhasználók megjelölhessék az általuk talált káros tartalmakat. A „szigorú tesztelésre” kötelezett fejlesztőknek megbizonyosodniuk kell arról, hogy az MI-eszközeik és modelljeik eleget tesznek a felhasználók biztonságának és magánéletének tiszteletben tartásának. Azok az alkalmazások, melyek marketinganyagai helytelen felhasználási módokat emelnek ki – például emberek levetkőztetését deepfake technológiával –, kitiltásra kerülnek a Play Áruházból. Az Egyesült Királyságban az MI-vel generált pornóért rövidesen börtön is járhat.