Az ingyenes VPN-alkalmazások biztonsági kockázatai

Egy friss jelentés szerint az ingyenes VPN-szolgáltatások nem biztosítanak kellő védelmet, és gyakran adatokat szivárogtatnak ki.

Az ingyenes virtuális magánhálózatok (VPN) népszerűsége növekszik, de a TOP10VPN szakértői szerint ezek az alkalmazások gyakran kevés védelmet nyújtanak. A VPN-ek elvileg megbízható védelmet nyújthatnak, ha megfelelő biztonsági funkciókkal és tűzfallal rendelkeznek, azonban a legtöbb szolgáltatásért fizetni kell.

A Dívány által ismertetett vizsgálat során száz ingyenes VPN applikációt elemeztek, és az eredmények aggasztóak. Az applikációk 88 százaléka, tehát majdnem minden tizedik, adatokat szivárogtat, beleértve az IP-címet, DNS-t és a WebRTC adatokat.

Továbbá, az ingyenes VPN appok 71 százaléka adatokat oszt meg a Facebookkal és hasonló platformokkal, míg 15 százalékuk a Tiktokot működtető Bytedance-szel áll kapcsolatban. A titkosított adatkommunikációs csatornák stabilitása is kérdéses, hiszen a szolgáltatások 50 százalékánál ez instabil, és csupán az applikációk ötöde használja a legerősebb titkosítási eljárásokat.

Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy az ingyenes VPN-alkalmazások használata komoly biztonsági kockázatokkal járhat, és érdemes lehet megfontolni a fizetős, megbízhatóbb szolgáltatások igénybevételét.