Az Apple jövőbeli tervei: intelligens otthoni robotok?

Az Apple tervei között szerepelhetnek az intelligens otthoni robotok, amelyek a jövő kulcsfontosságú elemei lehetnek. A humanoid robotok iránti általános érdeklődés a technológiai iparban egyre növekszik, többek között a Boston Dynamics, a Tesla, a Mercedes, az Amazon és a BMW is foglalkozik robotikával, bár ezek a robotok jelenleg még drágák és szigorúan ellenőrzött környezetben használatosak.

Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa szerint az Apple robotikai projektjei John Giannandrea hatáskörébe tartoznak, aki korábban a Siriért és az Apple Carért is felelt. Bár az autós projektet törölték, az úgynevezett "Apple Intelligence" projekt talán az Apple következő nagy dobása lehet.

A jelenlegi információk szerint egy esetleges Apple humanoid robot még legalább egy évtizednyi távolságra van a megvalósulástól. Azonban egyszerűbb ötletek, mint például egy követő kis robot vagy egy nagy iPad-kijelzőt tartalmazó robotkar, már közelebb állhatnak a megvalósításhoz.

A robotok formája és intelligenciája egyaránt fontos lesz, tekintettel arra, hogy az otthoni környezet számos kihívást jelenthet, mint például a lépcsők, bútorok, háziállatok és a gyerekek által otthagyott tárgyak.

Az Apple robotikai ötletei illeszkedhetnek a piacra már megjelent aranyos és újszerű robotok trendjébe. Ilyen például a Samsung Bot Handy koncepciója, amely takarítási és rendszerezési feladatokat lát el, vagy a Ballie, amely követi a tulajdonosát és projektorral is rendelkezik. Az LG Q9 „AI Agent” pedig képes felismerni a hangulatunkat és ehhez illő zenét lejátszani.

A technológiai cégeknek figyelembe kell venniük a valós otthonok rendetlenségét, amikor olyan robotokat fejlesztenek, amelyek követnek minket vagy önállóan végzik a házimunkát.

A Google és a Toyota már sikereket értek el a generatív mesterséges intelligencia képzési megközelítések alkalmazásával, amelyek lehetővé teszik a robotok számára, hogy kevés vagy semmilyen explicit programozás nélkül tanuljanak meg bonyolult feladatokat, mint például a reggeli elkészítése.

Azonban még évekbe, talán évtizedekbe is beletelhet, mire az Apple vagy más vállalatok képesek lesznek olyan robotokat piacra dobni, amelyek többet nyújtanak, mint az ügyetlen és félig használható robotok, amelyek jelenlegi otthonainkban bolyonganak.