A telefonálás jövője: forradalmi változások készülődnek

A Nokia vezérigazgatója bemutatta a cég új technológiáját, amely háromdimenziós hangzást biztosít, és így forradalmasíthatja a telefonhívásokat. Az 5G Advanced szabvány részeként megjelenő újítás néhány éven belül elérhetővé válhat a felhasználók számára.

A Nokia vezetője, Pekka Lundmark egy teszthívás során mutatta be az új technológiát, amelyet "immersive audio and video" néven emlegetnek, és amely a hívások minőségét háromdimenziós hangzással kívánja javítani, élethűbbé téve ezzel a felhasználók közötti interakciókat.

A jelenlegi okostelefonos hívások monofonikus jellegűek, ami korlátozza a hangok részletességét és térbeli hatását. Az új technológia ezzel szemben lehetővé teszi, hogy a hívó fél úgy érezze, mintha valóban ott lenne a másik féllel.

Jenni Lukander, a Nokia Technologies elnöke szerint ez a fejlesztés jelentős előrelépést jelent az élő hanghívások terén, amióta az okostelefonok és a mai PC-k monofonikus hangzást használnak.

A bemutató hívást Stefan Lindström, Finnország digitalizációs és új technológiákért felelős nagykövete vezette, és ehhez egy hagyományos okostelefont, valamint a nyilvánosan elérhető 5G hálózatot használták.

A technológia nem csak a személyes hívásokat fogja megváltoztatni, hanem a konferenciabeszélgetéseket is, ahol a résztvevők hangjait térbeli helyzetük alapján lehet majd elkülöníteni. Jyri Huopaniemi, a Nokia Technologies hangkutatási vezetője szerint a térbeli hatás eléréséhez a készülékeknek legalább két mikrofonnal kell majd rendelkezniük, ami a jelenlegi okostelefonok többségén már megtalálható.

A technológiai fejlődés mellett a környezetünk is jelentős hatással van az egészségünkre. Egy finnországi kísérlet rávilágított, hogy már egy hónap természetközeli életmód is jelentős változást hozhat a gyerekek immunrendszerében. A Helsinki Egyetem által végzett tanulmányban városi óvodák udvarait alakították át, és a gyerekekkel erdei növényeket ültettek, amelyeket nekik kellett gondozniuk. A kutatás során megfigyelték, hogy a gyerekek bélrendszerében és bőrükön a mikrobák sokfélesége és az immunrendszeri markerek száma jelentősen megnövekedett, ami a biodiverzitás hipotézist támasztja alá. Ez a hipotézis szerint a biológiai sokféleség csökkenése felelős lehet az immunrendszerrel kapcsolatos betegségek emelkedéséért a városi területeken.

Ez a felfedezés arra utal, hogy a környezetünk és a technológiai fejlődés egyaránt befolyásolhatja életminőségünket és egészségünket. Az innovatív technológiák és a természetközeli életmód ötvözése új lehetőségeket nyithat meg a jövőben mind a kommunikáció, mind az egészségmegőrzés terén.