A Google Fotók új AI-képszerkesztője elérhetővé válik több telefonon

A Google Fotók Magic Editor nevű AI-képszerkesztő funkciója, amely eredetileg csak a Pixel 8 felhasználóinak volt elérhető, most már több különböző telefonon is megjelenik, így a mobilfotózás új dimenzióit nyitva meg a felhasználók előtt.

A mesterséges intelligencia a Google termékeiben már régóta jelen van, de a Gemini szolgáltatás bevezetésével az AI még nagyobb szerepet kapott. A Google Fotók Magic Editor funkciója, amely a Pixel 8 és Pixel 8 Pro okostelefonokkal debütált, most már más készülékeken is elérhetővé válik. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a felhasználók androidos telefonjaikat mint elsődleges digitális asszisztenseket használják, különösen a fotózás területén.

A Google Fotók legújabb verziójára (6.85) frissítő felhasználók, akik Google Pixel vagy Samsung telefonokat használnak, már hozzáférhetnek a Magic Editorhoz. A 9to5Google szerint a funkció hamarosan más gyártók telefonjain és az Apple iPhone-okon is megjelenhet. A Google Pixel tulajdonosok számára a Magic Editor használata ingyenes és korlátlan, míg más telefonok tulajdonosai havonta csak 10 szerkesztett és mentett fotót készíthetnek vele, hacsak nem fizetnek elő a Google One Premium szolgáltatásra.

A Magic Editor többek között lehetővé teszi a képek keretezését, nem kívánt tárgyak eltávolítását, tárgyak áthelyezését és az időjárási körülmények megváltoztatását. Ez a funkcionalitás jelentős előrelépést jelent a korábban elérhető Magic Eraser eszközhöz képest, amely csupán a képekről felesleges tárgyakat távolított el.

Azok számára, akik nem rendelkeznek Google Pixel telefonnal vagy nem kívánják használni a Google Fotókat, a Play Store kínálatában megtalálhatók más, hasonló képességű alkalmazások, mint például a Snapseed vagy az Adobe Lightroom, amelyek alternatívát nyújthatnak a Magic Eraser szolgáltatására.

Miközben a Google a fotószerkesztés terén fejleszti AI-képességeit, az Apple is nagy lépéseket tervez az AI területén. Az éves fejlesztői konferenciájukon (WWDC) több fontos újítást is bejelenthetnek, amelyekkel behoznák lemaradásukat a mesterséges intelligencia fejlesztésben. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook már jelezte, hogy az AI-fókuszú fejlesztések kulcsfontosságúak lesznek a vállalat számára. Az OpenAI-al való együttműködés révén az Apple saját mesterséges intelligencia funkcióit dolgozhatja ki, amelyek várhatóan az iOS-en elérhető hangalapú asszisztens, Siri, valamint az Apple Maps, iMovie és az iPhoto alkalmazásokat is érinteni fogják.

Az Apple biztonsági területen is újításokat tervez, például az Apple Passwords nevű jelszókezelővel, amely minden Apple eszközön és Windowson is működni fog, és lehetőséget nyújt majd a kétfaktoros azonosításhoz szükséges kódok generálására.

Az AI és a kiterjesztett valóság területén is várhatóak fejlesztések, például az Apple Vision Pro headset megújítása, amelynek generatív mesterséges intelligencia funkciói új lehetőségeket nyithatnak az oktatás és az orvostudomány számára. Az újítások pozitívan hathatnak az eszköz eladásaira, amelyek eddig nem voltak túl fényesek.

Az Apple WWDC rendezvényén bejelentett legnagyobb újítások között szerepel a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések, amelyek az iOS 18-ban is megjelennek majd. Az új, intelligensebb Siri asszisztens és a generatív mesterséges intelligencia rendszer integrációja jelentős előrelépést jelenthet az Apple számára. Habár az Apple nem fektetett önálló MI-motorba, lehetséges, hogy a Google Geminije vagy az OpenAI ChatGPT-je szolgáltathatja majd a fejlesztéseket az Apple-felhasználók számára.