Az év legstílusosabb csúcstelefonja: Motorola Edge 50 Ultra

A Motorola idei csúcstelefonja, az Edge 50 Ultra, magasabb áron kerül piacra, mint a gyártó előző zászlóshajója, de a specifikációk terén számos idei versenytársat maga mögé utasít. Azonban a nyers teljesítmény terén némileg elmarad a többi prémium kategóriás okostelefontól.

Az Edge 40 termékcsalád sikere után a Motorola 2024-ben az Edge 50 szériával rukkolt elő. Az Edge 50 Pro már a felső-középkategóriába pozicionálódik, míg az Edge 50 Ultra képviseli az abszolút prémium kategóriát. Az Ultra modell dizájnjában a vízesésszerűen ívelt kijelző és az alumíniumkeret tér vissza, a hátlapon pedig újdonságként fa hátlapú kivitel is választható, ami elegáns megjelenést kölcsönöz a készüléknek, bár csúszósabb lehet, mint a műbőr változat.

A 6,7 hüvelykes P-OLED kijelző 144 Hz-es képfrissítéssel, 1220 x 2712 pixeles felbontással, HDR10+ támogatással és 2500 nit fényerővel büszkélkedhet. A Gorilla Glass Victus védelemmel ellátott kijelző beépített ujjlenyomat-olvasója gyors és megbízható, az operációs rendszerben pedig akár 5×7-es ikonelrendezés is beállítható.

A készülék IP68 szabvány szerint víz- és porálló, bár a fa hátlap vízállóságával kapcsolatban nincs konkrét információ. A kereten található a Dolby Atmos kompatibilis hangszórók egyik fele, a hangerőszabályzó, a bekapcsoló gomb, a SIM-tálca, egy újabb mikrofon, az USB-C port és a második hangszóró.

Az Edge 50 Ultra 16 gigabájt memóriával és 1 terabájt háttértárral érkezik, ami a gyártó szerint a hazai piacon az egyetlen kapható konfiguráció. A Snapdragon 8s Gen 3 lapkakészlettel szerelt készülék nyers teljesítménye elmarad a Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlettel szerelt csúcsmodellektől, mint például a Xiaomi 14. A készülék további jellemzői között szerepel a Bluetooth 5.4, háromcsatornás Wi-Fi 7, eSIM támogatás, NFC, Ultra Wideband és a műholdas navigáció támogatása.

Az akkumulátor 4500 milliamperórás, és a 125 wattos vezetékes, valamint az 50 wattos vezeték nélküli gyorstöltési lehetőségnek köszönhetően gyorsan feltölthető. A csomagban található egy kompatibilis töltőadapter és egy visszafogott stílusú keménytok is.

A kamera rendszer az előlapon egy 50 megapixeles, autofókuszos széleslátószögű egységet tartalmaz, míg a hátlapon egy 50 megapixeles főkamera és egy 64 megapixeles telefotó kamera található, mindkettő optikai képstabilizálással. A készülékkel 4K/60 fps videók rögzíthetők, és a kamera rendszer képes a témák közötti gyors és ügyes fókuszváltásra.

Az Edge 50 Ultra a hibái ellenére is jól összerakott, stílusos csúcstelefon, amely a hivatalos indulóáron 425 ezer forintért kapható, de már 400 ezer forintért is beszerezhető. A gyártó 3 + 1 év terméktámogatást ígér a készülékre, így az Android 17 lesz az utolsó főverzió, biztonsági frissítések pedig 2028-ig érkeznek.