Magyarország az űr felé tekint: az első űrkongresszus üzenetei

Magyarország űrkutatási törekvései egyre komolyabb figyelmet kapnak, és a Balatonfüredi I. Magyar űrkongresszus is ezt a célt szolgálta, ahol a gyerekek inspirálása mellett a hazai űripar jövőjéről is szó esett.

Magyarország űrkutatási ambíciói nem új keletűek, hiszen több mint 70 éve foglalkozunk ezzel a területtel, és 2018 óta egyre hangsúlyosabb szerepet kap a hazai űrstratégia kialakítása. A Balatonfüredi Kongresszusi Központban megrendezett I. Magyar Űrkongresszuson a gyerekek és a fiatalok lelkesítése volt a fő cél, hiszen ők alkotják a jövő űripari dolgozóinak generációját. Az eseményen olyan neves vendégek is részt vettek, mint Jim Christensen, az Aldrin Family Foundation munkatársa, valamint Kapu Tibor és Cserényi Gyula, a HUNOR program űrhajósai.

A rendezvényen a gyerekek különféle űrkutatással kapcsolatos tevékenységekben vehettek részt, mint például VR-headsetekkel való játék, űrsaláta fogdosás vagy éppen távcsővel csillagok nézése. A szervezők célja az volt, hogy az űrkutatás fontosságát és izgalmát közvetítsék a fiatalok felé.

Jim Christensen előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar űrkutatásnak jelentős hagyománya van, és fontos, hogy a fiatalok is tisztában legyenek ezzel. Christensen a tudományos álhírek elleni küzdelem fontosságát is kiemelte, hangsúlyozva, hogy a tudományos gondolkodás és az adatok felhasználása révén kell példát mutatni.

A konferencia szakmai részében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az űripar ipari jelentőségét emelte ki, és arról beszélt, hogy a jövőbeli együttműködések elősegítése érdekében fontos az űripari szereplők összehozása. Magyarország 2015 óta az Európai Űrügynökség tagja, és 2021 óta rendelkezik önálló űrstratégiával, amelynek egyik fő célja a gazdasági visszatérülés növelése.

Dr. Sárhegyi István, a 4ig Űr- és Technológiai Zrt. megbízott vezérigazgatója az űriparban zajló paradigmaváltásról beszélt, kiemelve, hogy a SpaceX által bevezetett újrahasznosítható rakéták jelentősen csökkentették a felbocsátási költségeket, megnyitva az utat a kisebb szereplők előtt is.

Az űrkongresszuson szó esett a Martonvásárhelyen készülő REMRED műholdgyárról is, amely a magyar űripari ambíciók egyik zászlóshajója lehet a jövőben. A gyárban 400 kilogrammos eszközméretig képesek lesznek műholdakat összerakni, és a tervek között szerepel két saját földi állomás kiépítése is.

A magyar űrstratégia egyik kiemelt projektje a HUNOR program, amelynek keretében Kapu Tibor és Cserényi Gyula űrhajósokat választották ki. Ők is részt vettek a konferencián, és hangsúlyozták, hogy céljuk a fiatalabb generáció inspirálása az űrkutatás iránt.

Az űrkongresszuson bemutatott UniSpace konzorcium egy 19 egyetem együttműködésével létrejött interdiszciplináris platform, amely a felsőfokú űrkutatási képzést hivatott elősegíteni.

A konferencia üzenete egyértelmű volt: Magyarország számára fontos, hogy részt vegyen az űripari fejlődésben, és kihasználja a már meglévő tudástőkét, hogy a nemzetközi űrversenyben is megállja a helyét.