Tömegturizmus elleni tüntetés a Baleár-szigeteken

Szombaton több ezren vonultak utcára Menorcán és Mallorcán, hogy tiltakozzanak a tömegturizmus és a túlzsúfoltság ellen. A Sky News szerint a tüntetők a magas bérleti díjak miatt aggódnak, amelyek következtében a helyiek kiszorulnak a piacról, és ez komoly problémát jelent számukra.

Az Exceltur ágazati szervezet adatai alapján a turizmus jelentős részét képezi a Baleár-szigetek gazdaságának, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 45%-át teszi ki. A tüntetés egyik szervezője szerint fontos lenne korlátozni azoknak az ingatlanvásárlásait, akik öt évnél rövidebb ideje élnek Mallorcán.

A spanyol nemzeti rendőrség szóvivője elmondta, hogy Mallorcán körülbelül 10 ezren, míg Menorcán néhány százan vettek részt a demonstráción. A Menorca Ornitológiai és Természetvédelmi Csoport (GOB Menorca) szerint a turizmus tömegessé válása nemcsak a lakhatáshoz való hozzáférést nehezíti meg, hanem a vízgazdálkodásra is káros hatással van.

Áprilisban hasonló tüntetések zajlottak a Kanári-szigeteken is, ahol a szigetek elnöke, Fernando Clavijo kijelentette, hogy büszke arra, hogy a régió Spanyolország vezető turisztikai célpontja, de elismeri, hogy szükség van több ellenőrzésre. "Nem nézhetünk tovább félre. Ellenkező esetben a szállodák továbbra is mindenféle ellenőrzés nélkül fognak megnyílni" - mondta Clavijo.

A spanyol politikai helyzet is befolyásolhatja a turizmus jövőjét. Az EP-választásokon a középjobb Néppárt nyerte meg a szavazatok 34 százalékát, így 22 képviselőt küldhetnek Strasbourgba, míg a kormányzó szocialisták 30 százalékkal lettek másodikok, 20 mandátumot szerezve. Az euroszkeptikus Vox párt, amely a Fidesz egyik hangsúlyos szövetségese Európában, 9,6 százalékot ért el, ezzel a korábbi négy után most hat képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Az EP-választások eredményei EU-szerte változásokat hozhatnak, amelyek hatással lehetnek a turizmusra és a Baleár-szigetek helyzetére is.

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a választásokat, amely a szavazatok csaknem 100 százalékos feldolgozottságánál 34,2 százalékon áll, megelőzve ezzel a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE), amely 30,2 százalékot szerzett. A szélsőjobboldali Vox ugyan több mandátumra számíthat mint 2019-ben, de 9,6 százalékos eredményük valamelyest elmaradt attól a 12 százaléktól, amit a közvélemény-kutatások mértek. A politikai megosztottság továbbra is jellemző Spanyolországra, és a mostani EP-választás sem enyhített ezen a helyzeten.