Európai fiatalok és az EU: választások, Erasmus és környezetvédelem

Az Arte televízió és a BWA XSight közvélemény-kutatása rávilágított, hogy az Európai Unió fiatal polgárai milyen ügyeket tartanak fontosnak, legyen szó az Erasmus programról, a környezetvédelemről vagy akár a mezőgazdasági kihívásokról.

Az EU 27 tagállamában végzett kutatás során ezer főt kérdeztek meg minden országban, hogy feltérképezzék, melyek a legfontosabb ügyek a 15-16 évnél idősebb polgárok számára. Az Arte által megrendelt felmérés eredményei különösen érdekesek a választások kontextusában, ahol a fiatalok véleménye kiemelt jelentőséggel bírhat.

Louise, az ír tejtermelő gazda példája jól mutatja, hogy a fiatalok milyen konkrét problémákkal néznek szembe. Ő naponta kétszáz fejős tehénnek viseli gondját, és az EU környezetvédelmi céljai miatt aggódik, mivel a tehéncsordák méretének csökkentése közvetlenül érinti a megélhetését.

A mesterséges intelligencia terén is felmerülnek kérdések, amelyekkel Jurriaan Parie adatelemző foglalkozik az „Algoritmus Audit” keretében. A cél az MI-applikációk átláthatóságának és igazságosságának növelése.

Spanyolországban a választókat az egészségügyi kérdések foglalkoztatják leginkább, amit a megkérdezettek 47 százaléka nevezett meg a legaggasztóbb problémának, míg a gazdasági kérdések, mint a vásárlóerő és a munkanélküliség is fontosak számukra.

Az Erasmus program kapcsán Léa, a francia hallgató kritikus hangot üt meg, hangsúlyozva, hogy az ösztöndíj nem elegendő a szállás és étkezés költségeinek fedezésére, és úgy véli, hogy a program nem támogatja kellőképpen az esélyegyenlőséget.

Málta különleges helyet foglal el a költöző madarak útvonalán, azonban a tavaszi vadászat engedélyezése miatt veszélybe kerülhetnek ezek az állatok. A BirdLife Malta civil szervezet ezért a vadászati szabályok módosítására törekszik.

A balti országokban, különösen Litvániában, az orosz-ukrán háború okozza a legnagyobb aggodalmat, amit a megkérdezettek több mint fele tart fontos ügynek, míg az egészségügy és az adók kérdése is kiemelt jelentőséggel bír.

Vytenis, a litván mérnök, az elektromos autókban látja a jövőt, és már most azon dolgozik, hogy régi dízel motorokat alakítson át elektromossá, támogatva ezzel az EU célkitűzéseit.

: A fenti információk az Arte és a Telex együttműködésében megjelent videók, valamint az ARTE G.E.I.E., az El País, a Gazeta Wyborcza, az Internazionale, az Ir, a Kathimerini, a Le Soir és a Telex közreműködésével készült BVA XSight felmérés alapján kerültek összegyűjtésre. A felmérés 2024. március 27. és április 9. között zajlott az Európai Unió 27 tagállamában, 22 726 európai állampolgár részvételével. További információk a felmérésről elérhetők az Arte hivatalos oldalán.