Magyarország a filmgyártás fellegvára

Magyarország adókedvezményei vonzzák a külföldi filmstúdiókat, így a világhírű színészek gyakori vendégei a magyar fővárosnak. Ryan Reynolds és Blake Lively jelenleg a Mayday című akciófilm forgatása miatt tartózkodnak Budapesten, de korábban olyan nevek is megfordultak itt, mint Angelina Jolie, Zendaya, Emma Stone és Mark Ruffalo.

A magyarországi filmgyártás népszerűsége az adókedvezményeknek köszönhető, amelyek jelentős megtakarítást jelentenek a stúdiók számára. Jesse Eisenberg, a Szemfényvesztők című filmek sztárja szerint Magyarország olyan adókedvezményeket kínál, amelyeket más országok, például Lengyelország nem tudnak nyújtani.

Az első lépések a magyar filmgyártás nemzetközi versenyképességének növelésére 2004-ben történtek, amikor életbe lépett a magyar filmtörvény. A törvény értelmében a Magyarországon forgatott produkciók automatikusan támogatásban részesültek, kezdetben 25 százalékban, majd 2018-tól 30 százalékban. Andy Vajna kormánybiztos kinevezése után, 2011-ben a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozásával a finanszírozás központosításra került, és Európa egyik legkedvezőbb filmtámogatási rendszerét sikerült kiépíteni.

A támogatási rendszer részletei között szerepel, hogy a külföldi színészek és stábtagok fizetésének egy része is elszámolható belföldi költésként, és a magyarországi munkavégzés után 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük. Az adóegyezmények révén a magyarországi jövedelmük adókötelessé válik.

A filmprodukciók számára 2024-ben 69 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre. Emellett 2016-ban bevezették a mozgóképszakmai képzési hozzájárulást is, amelyet a közvetett támogatásban részesülő filmgyártó vállalkozások fizetnek.

A Nemzeti Filmiroda nyilvántartása szerint a külföldi produkciók mellett számos magyar film és sorozat is részesül támogatásban. A legaktuálisabbak között szerepel a Valami Amerika, a Drága örökösök – A visszatérés második évada, A mi kis falunk, valamint a Marsra magyar második évada. A Színfolt Film által készített Mi vagyunk Azahriah című dokumentumfilm gyártási költsége 90 millió forint, amelyből 27 millió forint adó-visszatérítésre számíthatnak.