Japán a kreatív iparágak exportjának négyszerezésére törekszik és a társadalmi stabilitás erősítésére

Japán kormánya bejelentette, hogy 2033-ra szeretnék elérni a manga-, anime- és videojáték-export négyszeres növekedését, amelynek eredményeképpen a bevétel elérheti a 118 milliárd dollárt. Emellett a társadalmi stabilitás és a gazdasági biztonság érdekében októberig minden újonnan az országba költözött külföldit regisztrálni fognak az állami nyugdíjprogramba, hogy megerősítsék a követelményeket és biztosítsák a hosszú távú társadalmi stabilitást.

A szigetország, amely a manga és anime szülőhazájaként ismert, és olyan világhírű videójátékokat adott a világnak, mint a Super Mario és a Final Fantasy, a kreatív szektort a félvezetőiparral egyenértékű gazdasági húzóágazatként kezeli. A kedden bemutatott "Menő Japán" stratégia szerint a kreatív iparágak, beleértve az animációs filmeket és képregényeket, 2022-ben 4700 milliárd jen exportbevételt generáltak, míg a mikrochipek exportja 5700 milliárd jent hozott a japán gazdaságnak.

A kormányzati dokumentum kiemeli, hogy az elmúlt évek során a mangák és animék jelentős szerepet játszottak abban, hogy a külföldi fiatalok érdeklődését felkeltették Japán iránt.

A tervek szerint a kapcsolódó iparágak, mint a turizmus és a ruházati szektor bevonásával, a videójátékok, animék és mangák 2033-ra akár 50 ezermilliárd jen bevételt is hozhatnak a japán gazdaságnak külföldről.

A "Menő Japán" stratégia hangsúlyozza, hogy a cél eléréséhez a kormánynak határozott lépéseket kell tennie az illegális tartalomterjesztő hálózatok és a kalózkodás ellen, amihez nemzetközi együttműködés szükséges. Ezzel párhuzamosan, a társadalmi stabilitás és a gazdasági biztonság érdekében, a kormány októberig minden újonnan az országba költözött külföldit regisztrálni fog az állami nyugdíjprogramba.

Jelenlegi szabályozás szerint minden 20 és 59 év közötti, Japánban élő személynek - állampolgárságtól függetlenül - kell iratkoznia a nemzeti nyugdíjrendszerbe.

Az Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium felülvizsgálja majd a Japán Nyugdíjszolgálat rendszereit, és az országos rezidensnyilvántartásból szerzett adatok alapján hozzáférnek majd az újonnan bevándorlók információihoz. Azokat, akiknek nyugdíjjogosultságát nem tudják megerősíteni, felszólítják majd, hogy iratkozzanak be a rendszerbe. Ha erre nem érkezik válasz, automatikusan regisztrálják őket.

Az időben fel nem iratkozók komoly következményekkel nézhetnek szembe: nem kaphatnak ellátást 65 éves koruk után és rokkantsági kifizetésekre sem lesznek jogosultak.

Az intézkedés hosszú távon hozzájárulhat ahhoz, hogy mindazok számára biztosított legyen egy stabil jövő Japánban - legyenek akár helyiek vagy bevándorlók. Tokió a hasonló lépésekkel lassan azt is megpróbálhatja ösztönözni, hogy több külföldi vendégmunkás telepedjen le az országban, amellyel stabilizálni lehetne a rohamosan fogyatkozó lakosságszámot. Japánban az éves születésszámok folyamatosan egyre negatívabb trendet mutat, ezért a szigetország igyekszik egyre több intézkedést megtenni a társadalom elöregedése és fogyása ellen.