Óriási visszatérés várható a választáson

Budapest XII. kerületében június 9-én olyan fordulat állhat be, amelyre korábban még nem volt példa: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt polgármester-jelöltje, Kovács Gergely nyerhet. Más kerületekben pedig felmerül a kérdés, hogy a 2019-ben vereséget szenvedett jobboldal visszakaphatja-e a városvezetői pozíciót.

A XII. kerületben 2006 óta Pokorni Zoltán töltötte be a polgármesteri tisztséget, aki korábban az első Orbán-kormányban oktatási miniszterként és a Fidesz elnöki pozíciójában is tevékenykedett. Az utóbbi önkormányzati választáson ő győzött Élő Norberttel szemben, aki több ellenzéki párt támogatását élvezte. Pokorni Zoltán azonban idén nem indul újra, helyette Fonti Krisztina, az eddigi alpolgármester kerülhet a Fidesz-KDNP jelöltjeként a szavazólapra. Az ellenzéki oldalon előválasztást tartottak, amelyen Kovács Gergely, a Kutyapárt társelnöke diadalmaskodott. A XII. kerületi szervezetük szerint a Demokratikus Koalíció jelöltjei is indulnak az egyéni választókerületekben, ami feszültséget szült a pártok között. A tíz egyéni választókerületből nyolcban a Kutyapárt és a DK-MSZP-Liberálisok jelöltjei is megmérettetnek.

Az I. kerületben Váradiné Naszályi Márta 2019-ben szűk többséggel győzte le a Fidesz-KDNP jelöltjét, Nagy Gábor Tamást, így öt ciklus után került ellenzéki kézbe a kerületvezetés. A kormánypártok most Böröcz Lászlóval szeretnék visszaszerezni a pozíciót, aki korábban a V. kerületi alpolgármestere és országgyűlési képviselő is volt. A júniusi választáson három jelölt indul: Böröcz László a Fidesz-KDNP-től, Nánásiné Abonyi Gyöngyi a Kutyapárttól és V. Naszályi Márta több ellenzéki párt támogatásával.

A II. kerületben az ellenzéki Örsi Gergely a 2019-es választáson győzött a Fidesz-KDNP-s Láng Zsolt ellen. A Fidesz most egy sportolót, az olimpiai és Európa-bajnok kajakozót, Dombi Rudolfot indítja a polgármesteri székért. Örsi Gergely mellett és Babcsány Dávid a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként indul.

A III. kerületben Bús Balázs, aki 2006-tól három cikluson át vezette a kerületet, a 2019-es választáson szoros versenyben alulmaradt Kiss Lászlóval szemben. A júniusi választáson Bús Balázs a Fidesz-KDNP, Kiss László pedig több ellenzéki párt támogatásával indul újra, mellettük pedig a Mi Hazánk és a Kutyapárt jelöltjei is megmérettetnek.

A fővárosi kerületekben zajló polgármesteri címért folyó küzdelmekről szóló sorozatunk további részeiben más kerületek helyzetét is bemutatjuk. Az Index választási mellékletében pedig részletes információkat talál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról, jelöltekről és a választás napján folyamatosan frissülő eredményekről.