Vecsés még nem Texas, de jókora olajmezőn indult meg ismét a termelés

Vecsésen újra beindult az olajtermelés, ahol a Mol vezetői és a helyi polgármester is jelen volt a Vecsés1-es olajkútnál. A kút, amely a második a településen, de mégis az 1-es számot viseli, már majdnem olyan teljesítményű, mint a 2022 óta termelő Vecsés 2-es. A kitermelt kőolaj a százhalombattai finomítóba kerül, és a Mol hazai kőolajtermelésének negyedét adja, az új kút pedig 10 százalékkal emelte a termelést.

A Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Bacsa György szerint a cég jelenleg 45 helyen végez kútmunkálatokat, és további 23-at terveznek az év folyamán. A sikeres sekélygázkutatások mellett a kőolajkutak termelési idejét is igyekeznek meghosszabbítani különböző technikákkal. A Vecsés 2-es kút már megtérült, és a Vecsés 1-es kút napi teljesítménye is 1500 hordóra emelkedett. A cég 2030-ig több mint 100 milliárd forintot tervez befektetni a kutatásba és fúrásba.

A kutatás-termelést vezető Schubert Archibald elmondása szerint a kútfúrások előkészítése többéves munkát igényel, és a kőolajért mintegy 2000 méter mélységbe kell lefúrni. A Vecsés 1-es kút esetében a fúrás decemberben kezdődött, és májusban indult meg a termelés. A hétvégén pedig a Vecsés 3-as kút fúrása is elindulhat, ahol reményeik szerint szintén találnak majd kőolajat.

Szlahó Csaba polgármester kiemelte, hogy a vállalat igyekszik minimalizálni a lakosságot érintő zavarokat, és a már termelő két kúttól napi 4-5 tartálykocsi viszi a kőolajat Százhalombattára. Vecsés városa az iparűzési adóból több tíz millió forint bevételre számíthat a kútaknak köszönhetően. A Mol további iparűzésiadó-bevételt generálhat Vecsésnek a kiszolgáló tevékenységek, például a földgázszállítás és a Barátság kőolajvezeték révén. A jövőben egy logisztikai telephely létesítése is tervezett, amely további bevételeket hozhat a városnak.