Szauer Péter: A mi választásunk

Rendhagyó ez a hét több szempontból is. A HVG 45. születésnapja alkalmából megújulunk, és ebből az alkalomból vissza- és előre is tekintünk a jubileumi mellékletünkben. Emellett Szauer Péter vezérigazgatói székét Szauer Tamás veszi át, aki már hét éve erősíti a csapatot.

A HVG 45 év alatt jelentős változásokon ment keresztül. Az ország lakossága 1,1 millió fővel csökkent, ebből harmaduk kivándorolt, és 600 ezer dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról. A gyesen lévők száma is feleződött, miközben a fogyasztói árak hatvanszorosára, a hetilap ára pedig 135-szörösére nőtt. A kenyér ára kétszázszorosára emelkedett. 45 évvel ezelőtt egy dollár 20,36 forintba került, és a kereskedelmünk nagy része a KGST-n belül zajlott. Öt országgal voltunk határosak, szemben a mai hét országgal. Az átlagkereset százada a mai keresetnek felelt meg, negyven év alatt 40-szer több lakás épült, a telefonok száma 355 ezerről 14,1 millióra, a számítógépeké pedig 645-ről 3,5 millióra nőtt.

A HVG-t ma már nem ólombetűből szedik, és az adatokat sem lexikonokból nyerik, hanem a zsebünkben hordott mesterséges intelligenciák, mint a ChatGPT és a Google által fejlesztett Gemini segítségével dolgoznak. A Gemini, amely korábban Bard néven volt ismert, mostantól Európa-szerte, így Magyarországon is elérhetővé vált. Az ellenzéki jelzőt akkor is, és ma is rájuk sütötték, mintha a hatalom nem tudna megbirkózni a makacs tényekkel. A HVG célja az, hogy krónikásai legyenek az elmúlt közel fél évszázad történéseinek, és ebben a szellemben szeretnék folytatni a munkát.

A HVG olvasótábora az első hetek 70 ezres számától mára 2,5 milliós közösséggé nőtt, akik a nyomtatott és digitális kiadványokon keresztül követik a tartalmakat. A digitális forradalom és a mindenkori politikai kurzus kezelése jelentette a legnagyobb kihívásokat, de a HVG megőrizte objektivitását és tárgyszerűségét, mint megbízható hírforrás. Szauer Péter számára a legnagyobb siker, hogy a Kádár-korszak bukása után a cég mérete tízszeresére nőtt, és egy kreatív, elkötelezett csapatot kellett menedzselnie.

A médiaiparban azonban új kihívások is megjelentek, mint például a Google AI Overview funkciója, amely a híroldalak cikkeiből másol ki szövegrészleteket, gyakran úgy, hogy nem generál kattintást az oldalaknak, ami tovább ronthatja a forráshiányossá vált médiaoldalak helyzetét. Tilesch György nemzetközi mesterséges intelligencia szakértő szerint a keresők beépített MI-jei által elénk tolható reklámok észrevétlen maradhatnak, ami a híroldalak számára további veszteségeket jelenthet.

Szauer Péter köszönetet mond a csapatnak és azoknak, akikkel együtt dolgozott, mint Vince Mátyás, Hirschler Richárd, Horváth Zoltán, Félix Pál és Lipovecz Iván. A HVG eddig 2343 lapszámot és közel 11 000 napi megjelenést produkált, a hetilapban megjelent cikkek száma pedig elérte a 100 ezret, az online felületeken pedig ennek tízszeresét.

Szauer Péter búcsúzóul kívánja, hogy az új HVG éljen sokáig, és vigye tovább a szabad sajtó értékeit, és arra kéri az olvasókat, hogy a következő 45 évben is érdeklődéssel forgassák a HVG-t.