Budapest lesz az atlétikai világdöntő első házigazdája

Budapest nyerte el az első atlétikai világdöntő megrendezésének jogát, amely 2026 szeptemberében kerül megrendezésre és a szezon kiemelkedő eseményévé válik.

Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke hétfőn Budapesten jelentette be, hogy a magyar főváros ad otthont az atlétikai világdöntőnek, amely a világbajnokságokon kívüli években a sportág egyik legfontosabb eseménye lesz. A WA célja, hogy a világdöntővel minden olyan évben, amikor nincs világbajnokság, egy rangos eseményt kínáljon az atlétika szerelmeseinek világszerte.

A sportért felelős államtitkárságon tartott beszédében Coe kiemelte, hogy Budapest azért érdemelte ki ezt a megtiszteltetést, mert a magyar fővárosban rendezett tavalyi szabadtéri világbajnokság minden idők egyik legjobbja volt. A világdöntőn várhatóan csaknem 70 ország 400 versenyzője, köztük a legnagyobb sztárok is megmérettetnek majd.

A verseny összdíjazása 10 millió dollár lesz, és a viadal 2026. szeptember 11-13-án kerül megrendezésre a tavaly átadott Nemzeti Atlétikai Központban. A futószámokban a világranglista első 16, az ügyességi számokban az első 8 helyezett jogosult az indulásra, lesz elődöntő, döntő. Az egyes számok győztesei 150-150 ezer dollárral részesülnek.

A cél a sportág népszerűségének növelése mellett kettős: egyrészt, hogy a versenyzők részesüljenek a WA bevételeiből, másrészt pedig az, hogy meghosszabbodjon a pályafutásuk.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára hangsúlyozta: történelmi a nap, amikor az atlétika 2023 után visszatér Budapestre. Megálmodtak egy új versenyformát, amelynek a Nemzeti Atlétikai Központ lesz az első házigazdája.

Sebastian Coe beszélt a verseny keletkezésének körülményeiről:

Megnéztük a naptárt, és láttuk, hogy a kétévente megrendezett világbajnokságok között van egy üres év, és ide szúrtuk be a világdöntőt, amelynek egyébként semmi köze a Gyémánt Ligához. Egy kis ötlet és kreativitás kellett hozzá, ennyi az egész. Óriási volt az érdeklődés, és Budapest a tavalyi vb sikeres megrendezésének köszönhetően győzött.

Schmidt még a végén hozzátette: 2026 sűrű év lesz nekünk, magyaroknak, kezdődik a futballban a Bajnokok Ligája-döntővel és folytatódik az atlétikai világdöntővel.

Az Index értesülései szerint a verseny Budapestre hozatalában és a megállapodás megszületéseben oroszlánrészt vállalt Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpia Bizottság magyar tagja. Fürjes egy évtizede van baráti viszonyban a középtávfutó legendával, Sebastian Coe-val, másrészről pedig magyar részről ő vezette a pályázatot és a tárgyalásokat, amelyek a 2023-as világbajnokság budapesti megrendezéséhez vezettek, társelnöke volt a vb szervezőbizottságának is. 

Fürjes Balázs így nyilatkozott:

„Nagy siker, hogy a világ egyik legfontosabb nemzetközi sportszövetsége Budapestre hozza új, innovatív, egymilliárd néző érdeklődésére számító vadonatúj világversenyt. Az atlétika legjobbjai fognak újra Budapesten versenyezni, csak a világranglistavezetők vehetnek majd részt és természetesen a házigazda Magyarország versenyzői. Csapatmunka volt, a Magyar Atlétikai Szövetséggel és Schmidt Ádámmal közösen dolgoztunk ezen sokat. Budapest a világ egyik vezető sportfővárosa, és 2026 egészen különleges év lesz: májusban UEFA Bajnokok Ligája-döntő, szeptemberben World Athleteics Ultimate Championships – a világ ismét Magyarországra érkezik és figyel majd 2026-ban.”

(Borítókép: Sebastian Coe 2023. augusztus 27-én. Fotó: David Ramos / Getty Images)