A Saint-Étienne drámai módon harcolta ki a visszajutást az élvonalba

Az osztályozó döntőjének visszavágóján a hosszabbítás 117. percében szerzett góllal a Saint-Étienne biztosította be helyét a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, így Franciaország második legeredményesebb csapata újra az élvonalban küzdhet.

A Saint-Étienne, amely 1957 és 1981 között tízszer nyerte meg a bajnokságot, és 1970-től volt a liga rekordere egészen tavaly nyárig, amikor a PSG megszerezte a 11. bajnoki címét, majd ezt követően a 12.-t is, a másodosztály harmadik helyén zárva harcolta ki a feljutást. A csapat, amely 1976-ban BEK-döntős volt, 2022-ben esett ki az élvonalból, és a következő szezonban a másodosztályban csak a nyolcadik helyig jutott, de a mostani szezonban a végjátékban elbukta az automatikus feljutást biztosító helyet.

A rájátszásban a Rodez elleni győzelem után a Saint-Étienne bejutott a döntőbe, ahol az élvonalban 16. helyen végzett Metz volt az ellenfél. Az első mérkőzésen a Saint-Étienne 2–1-re diadalmaskodott otthon.

A visszavágón a Saint-Étienne már a 6. percben emberelőnybe került Pape Diallo kiállítása miatt, de a Metz fordítani tudott, és a szünetre 2–0-s előnyt szerzett Lamine Camara és Geprges Miautadze góljaival. A második félidőben Leo Petrot fejes góljával szépített a Saint-Étienne, így a rendes játékidő 2–1-es Metz-vezetéssel zárult.

A hosszabbításban a létszámfölény végül meghozta gyümölcsét a Saint-Étienne számára, Ibrahima Wadji találatával egyenlítettek, ezzel 2–2-re módosítva az állást, ami összesítésben 4–3-as győzelmet jelentett a Saint-Étienne számára.

A Ligue 1-ben folytathatja: a Saint-Étienne, 4–3-as összesítéssel.