Csipes Tamara és Kozák Danuta külön indulnak a szegedi válogatóversenyen

Kozák Danuta és Csipes Tamara, a két többszörös olimpiai bajnok kajakos, nem áll rajthoz együtt a jövő heti szegedi válogatóversenyen. A Magyar Távirati Iroda értesülései szerint Csipes Tamara Gazsó Alida Dórával fog párost alkotni, míg Kozák Danuta egyesben vesz részt a versenyen.

A május eleji Szolnoki tájékoztatón még együtt versenyeztek és nagy fölénnyel nyerték meg a kettesek 500 méteres számát, azonban a szegedi megméretésen már nem lesz lehetőségük közös győzelemre.

A kialakult helyzet hátterében állhat Kozák Danuta május végén tett Facebook-bejegyzése, amelyben súlyos vádakat fogalmazott meg Csipes Ferenc, a válogatott négyes edzője ellen. Kozák szerint az edző „erősen befolyásolt állapotban” verbálisan molesztálta és sértegette őt egy masszázs alkalmával, miközben gyakorlatilag meztelen volt. Emellett Kozák azt is megjegyezte, hogy Csipes Ferenc hetek óta bomlasztotta a csapathajók versenyzőit, beleértve a saját lányát, Csipes Tamarát is. Emiatt fegyelmi eljárás indult Csipes Ferenc ellen, és ideiglenesen felfüggesztették az edzői tevékenységét.

Az eset után öt nappal a Budapesti Honvéd SE, Csipes Ferenc klubja, levélben kért bocsánatot, amit Kozák Danuta elfogadott. Ennek következtében az MKKSZ megszüntette a tréner tevékenységének felfüggesztését. Az ügy nyilvánvalóan megviselte a Csipes család tagjait. A molesztálással kapcsolatban a Magyar Nemzet védelmébe vette az edzőt egy névtelen szerző által jegyzett cikkben, amely alaposan elbagatellizálta a történteket.

Kozák Danuta ügyéről és arról, hogy az edzői visszaélésnek milyen hatásai vannak egy sportolóra, további részletek olvashatók az alábbi cikkünkben.

(Nyitókép: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina 2016-ban, a riói olimpia döntőjét megnyerve. Fotó: afp)