Bajnokok Ligája döntő: Ötvenhárom letartóztatás a rendbontás miatt

A Bajnokok Ligája szombati döntőjének kezdete után röviddel rendbontás történt, amely miatt félbe kellett szakítani a Real Madrid és a Borussia Dortmund közötti mérkőzést, összesen ötvenhárom embert tartóztattak le a Wembley Stadionban és annak környékén.

A Sky News, az Index és a BBC információi szerint a rendbontás közvetlenül a mérkőzés kezdete után történt. Öt embert azért vettek őrizetbe, mert a pályára rohantak, a többieket pedig azért, mert a stadion környékén akartak áthatolni a biztonsági kordonokon és hamis jeggyel, vagy jegy nélkül próbáltak bejutni a meccsre. A biztonsági vezető szerint a stadionba történő illegális bejutási kísérletek többségét megakadályozták, beleértve azokat az eseteket is, amikor szurkolók jegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba.

A biztonsági vezető hozzátette, hogy az interneten megosztott videók, amelyeken szurkolók csoportjai rohannak a stadion bejáratához, nem feltétlenül jelentenek sikeres belépést, mivel a Wembley stadionban több ellenőrzőpont is található a főbejárat után. A Scotland Yard szerint az online felületeken megjelent videófelvételek, amelyek azt mutatják, hogy emberek csoportosan rohannak neki bejáratoknak, nem feltétlenül ábrázolnak sikeres bejutási kísérleteket, mivel az első beléptetőpontok után rendszerint további többrétegű biztonsági szűrés következik.

A londoni rendőrség a tájékoztatás megfogalmazása szerint bizonyos abban, hogy a szabálytalan bejutási próbálkozások túlnyomó többsége sikertelen volt. A mérkőzés a madridi együttes 2-0 arányú győzelmével végződött, ezzel a spanyol klub tizenötödik alkalommal nyerte meg a sorozatot.

A Scotland Yard már a BL-döntő előtt kétezer rendőrt vezényelt a brit főváros utcáira, különösen annak a tüntetésnek a helyszínére, amelyet az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű szélsőséges jobboldali szerveződés alapítója, Tommy Robinson hívott össze London központjába. A demonstráción több ezren vettek részt, a Scotland Yard szerint köztük sokan olyanok is, akiknek futballhuliganizmus miatt már volt dolguk a rendőrséggel.

A Wembley Stadion a mérkőzés előtt bejelentette, hogy a 2020-as (a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott) labdarúgó Európa-bajnokság döntőjén tapasztaltak miatt intézkedéseket hoztak a „rossz szurkolói magatartás” megakadályozására. Akkor több mint 2000 jegy nélküli szurkoló rohamozta meg a stadiont az Anglia és Olaszország közötti döntő alkalmával. A Dame Louise Casey által végzett vizsgálat később megállapította, hogy az erőszak olyan helyzetet teremtett, amelyben emberek is meghalhattak volna.

A londoni rendőrségnek nemcsak a BL-döntő, hanem az egymásra acsarkodó tüntetőcsoportok is gondot okoztak. A rendőrségnek három egymással konfrontatív viszonyban levő tüntetőcsoportot is meg kellett fékeznie, akik közül többen is szándékosan szerették volna növelni a káoszt, mindenféle útlezárással. A rendőrség tájékoztatása szerint a demonstrációkon összesen 11 embert vettek őrizetbe, és ahogy az erőszakos csoportok gyülekeztek a környék kocsmáiban, előfordult, hogy részegen randalíroztak, vagy belekötöttek egy segédmunkásba, emiatt további két embert kellett letartóztatni.

(Borítókép: Egy pályára befutó szurkolót tepernek a földre a biztonsági őrök 2024. június 1-jén a Wembley stadionban. Fotó: Justin Tallis / AFP)