Csak észre kell venned... Tompos Kátyára emlékezünk legszebb dalaival

Mint azt az Index megírta, Tompos Kátya hosszan tartó betegség után ma hajnalban elhunyt. A színésznő operett-musical szakon végzett, a zene már gyerekkorától meghatározó volt az életében.

Tompos Kátya két lemezt adott ki, az elsőn, a Keresztül Európán címűn több dalt is énekelt anyanyelvén. Édesanyja orosz volt, így Kátya óvodás koráig sokkal jobban beszélt oroszul, mint magyarul. Volt egy franciás bája és kisugárzása, és imádta a sanzonok világát, ezért gyakran merített francia dalokból. A roma muzsikát is szerette, és nagy sikerrel játszott a Cigánykabaré című darabban, ahol hatalmas ovációval jutalmazták, amikor kiengedte a hangját. Több feldolgozást is készített, amelyekben világslágereket ötvözött magyar dalokkal és versekkel, például a With or without you című U2 dal társítása a Tavaszi szél vizet áraszttal, Kosztolányi Hajnali részegsége Jimi Hendrix Little wing című nótájával, vagy a Sejj elaludtam népdal átúsztatása a Feeling good című Nina Simone slágerbe.

Bár életéből kimaradt az esküvő, színpadon mégis megélhette ezt az élményt. Zorán koncertjének egyik vendégeként együtt énekelték az Esküvő című dalt. Duettet énekelt Kiss Tibivel és a Budapest Bárral is, G. Dénes György „Zsüti” szövegére írt Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam én című dalt. Tompos Kátyától nem állt távol a popsztár szerep sem, például a Kicsit csíp című dalával, de számára a mondanivaló és a színház volt a prioritás. A felvételen vele zenélő Hrutka Róbert és Kalmus Felicián jó barátai voltak.

Az énekesnő második lemezének első száma az Átlátszó Reggel volt, amelyet a tökéletes napindítónak tartottak. A dal szövege mélyen megérinti a hallgatót: "A boldogság benned / Csak észre kell venned".

Tompos Kátya emlékét a Valami Amerika 2. film emblematikus betétdalával is őrizzük, amelyben bravúrosan alakított egy tőle távol álló karaktert. Műfajokban is szeretett ugrálni, például Az én kutyám című dalával, amely egy igazi blues lett. Ebben a dalban Hrutka Róbert szövegíróként működött közre Kiss Ottó mellett, Szemenyei János oldalán pedig Kátya is részt vett a zene megalkotásában, és istenien utánozta a kutyusokat.

Tompos Kátya halála mindenkit megrázott, és sorra búcsúznak tőle kollégái, rajongói, barátai a közösségi oldalakon.