Gyerekmolesztálással vádolt tanár és a püspökség reakciója

Egy Győr-Moson-Sopron megyei falu egyházi iskolájában több kiskamasz lány jelezte, hogy egy tanár megengedhetetlen módon közeledik hozzájuk, ami feljelentéshez vezetett, de az ügyészség megszüntette az eljárást, a tanár azonban nem tért vissza az intézménybe.

Tavaly év elején történtek ezek az események, és most egy tanítónő, Ágnes, videóban számolt be az esetről, melyben a helyi plébános kiállt a lányok mellett, a tanár elkerült az iskolából, de a püspök másik plébániára helyezte át a megvádolt tanárt. Ágnes több áldozatról is tud, és kötelességének érezte, hogy nyilvánosságra hozza az ügyet, mivel szerinte nem történt megfelelő intézkedés. A videóban nem nevezett meg senkit, és a Győri Egyházmegye reagált is a videóra, haladéktalan jogi lépéseket említve, bár konkrétumokat nem közöltek.

A Győri Egyházmegye kommunikációs taktikáját követően Ágnesnek megjelenése volt a püspökségen, ahol a plébánossal is külön beszélgettek. A püspökség nem adott választ a felvetett kérdésekre, és egy magas rangú tisztviselő perrel fenyegette meg a cikk íróját, ha további információkat közöl.

Egy keresztény portál interjújában egy kislány anyja részletesen beszélt arról, hogy lánya éveken át szenvedett a tanár viselkedésétől, és hogy az igazgató nem lépett közbe. Az igazgató csak annyit közölt, hogy értesítette a fenntartót és megtette a szükséges lépéseket, de további részleteket nem árult el. Az anya szerint az intézményvezető eleve nem hitt a lányának, és még a kollégájának sem, aki jelezte, hogy a gyerekek panaszkodnak.

Az ügyészség szerint a lányok vallomása ellenére nem történt bűncselekmény, mivel a szakértők szerint nem sérültek meg olyan mértékben, hogy az bűncselekménynek minősüljön. A rendőrség a főügyészségre irányította a cikk íróját, aki végül azt a választ kapta az ügyészségtől, hogy a határozat még nem kommunikálható, mivel nem került átvételre minden érintett által. A Szemlélek portál interjújában az anya azt mondta, hogy a lányokat igazságügyi szakértő, pszichológus is meghallgatta, és a határozatban az szerepel, hogy a lányok igazat mondanak, és egyébként a részükről normál tanár-diák viszony volt a tanár felé, tehát nem incselkedtek vele. Ám a szakértők szerint nem olyan mértékű a lányok lelki sérülése, hogy ez megütné a bűncselekmény szintjét.

A 444.hu cikkéből kiderült még, hogy a püspök áthelyezte máshová a mellettük kiálló plébánost is. A Győri Egyházmegye a médianyilvánosságra került gyermekvédelemmel kapcsolatos kijelentések ügyében haladéktalanul megtette a szükséges jogi lépéseket, amit nehéz máshogy értelmezni, mint hogy a püspökség a gyerekmolesztálási ügy kivizsgálása helyett a problémára rámutató tanítónő ellen tesz lépéseket. Erre rá is kérdezett a portál a püspökségnél, de további magyarázatot már nem kaptak.

(Nyitóképünk illusztráció)