Rónai Egon megható búcsúja Tompos Kátyától

Rónai Egon újságíró megható szavakkal búcsúzott Tompos Kátyától, aki hosszú betegség után pénteken hajnalban hunyt el.

Rónai Egon az elsők között fejezte ki gyászát és emlékezett meg Tompos Kátyáról, a Jászai Mari és Junior Prima-díjas színésznőről és énekesnőről. "Tompos Kátya. A csónak elindult a végtelenbe. De nem volt magányos. Százezrek támogatása, szeretete kísérte az utolsó hetekben. Jó utat, Kátya!" – írta Rónai Egon a közösségi médiában, ahol a "Magányos csónak" című dalt is megosztotta.

A színésznő családja mély fájdalommal tudatta a nyilvánossággal, hogy Tompos Kátya, aki hosszan tartó betegségével küzdött, békésen távozott családja körében. A család kiemelte, mennyire fontos volt számára a támogatás, amit az ország lakóitól kapott betegségének hírére. "Nagyon sokat jelentett számára, hogy a betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit" – olvasható a család közleményében.

Körülbelül két évvel ezelőtt derült ki, hogy Tompos Kátya egy ritka rákbetegséggel küzd, de a nyilvánosság csak idén májusban értesült erről, amikor a színésznő drága külföldi gyógykezelései finanszírozásához hatalmas segítségre volt szükség. A 41 éves korában elhunyt színművésznőt nemcsak szerettei, barátai és kollégái, hanem a magyar sztárvilág is gyászolja.

A magyar hírességek közül többen is megrázó szavakkal búcsúztak Tompos Kátyától. Takács Nikolas, az X-Faktor egykori felfedezettje, aki jó barátságban volt a színésznővel, "Icukámnak" becézte, és "Mikikéd" néven búcsúzott el tőle. Köszönetet mondott a közös koncertekért és duettekért, és úgy emlékezett meg róla, mint aki "Fantasztikus vagy, voltál, maradsz!!!". Nagy Sándor színész, Varga Lili színésznő, Nacsa Olivér és Tóth Gabi énekesnő szintén a közösségi médiában fejezték ki megrendülésüket.

A színművész halálhíre után a Facebook-ot megszámlálhatatlanul sok megrendült poszt árasztotta el. Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, hogy Tompos Kátyát a Centrál Színház saját halottjának tekinti. A Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a Madách Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház megdöbbenéssel olvasta a hírt, míg a MÜPA így emlékezik: „Sok csodálatos pillanatot köszönhettünk neki, ragyogott a Müpa színpadán, csodálatos hangjával a szívünkig hatott. Emlékét örökké megőrizzük. Nyugodj békében, Kátya.” A József Attila Színház társulata fájó szívvel búcsúzik egykori tagjától, Tompos Kátyától.

A Budapesti Operettszínház és a Madách Színház is mély megrendüléssel búcsúzik Tompos Kátyától. Az Operettszínház közleményében kiemelte, hogy Tompos Kátya a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2005-ben, Kerényi Imre operett-musical szakos osztályában szerzett diplomát, és több egykori osztálytársa, mint például Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Nádasi Veronika, Nagy Lóránt és Peller Anna is a színház előadásaiban láthatók. "Drága Kátya, nyugodj békében, emlékedet megőrizzük szívünkben!" – fejezte be a színház a búcsúzó bejegyzését. A Madách Színház posztjában pedig azt írták: "Mélyen hittünk abban, hogy ezeket a sorokat sosem kell megírnunk. Reméltük, hogy nem kell többé azt mondanunk egyetlen új szereposztás készítésénél sem, hogy Te lennél a tökéletes választás, de most nem tudsz jönni… A végsőkig bíztunk a gyógyulásodban, és csak remélni tudjuk, hogy érezted a szeretetünket. Felfoghatatlanul kevés időt töltöttél velünk. Isteni tehetséged, rendkívüli humorod és a belőled áradó kedvesség itt marad velünk. Szeretünk, Kátya!".

Grecsó Krisztián, Tóth Vera és ByeAlex is megható szavakkal búcsúztak Tompos Kátyától a közösségi médiában. Sulyok Tamás köztársasági elnök és Karácsony Gergely főpolgármester is megemlékezett Tompos Kátyától. Karácsony Gergely Facebook-oldalán ezt írta: „Sokan hittünk benne, bizakodtunk, hogy a páratlan összefogás, sok ezer ember segítő szándéka elég lehet, hogy meggyógyuljon; engem is sokkolt a tragikus hír, hogy Tompos Kátya ma reggel elhunyt. Egy egyedülálló tehetség, egy különleges jelenség, egy nagyszerű ember volt, halála felfoghatatlan. Osztozom a család és a barátok fájdalmában. Nyugodjon békében!”.

Tompos Kátya halála előtt rendelkezett a gyógykezelésére gyűjtött pénzről. A színész-énekesnő menedzsmentje a tragikus hírt és a színésznő utolsó akaratát is a közösségi oldalán közölte. "Kátya halála előtt rendelkezett azokról a lehetőségekről is, ha az összegyűlt összeg meghaladja a kezelése költségeit vagy - mint sajnos jelen esetben - ha nem lesz lehetősége befejezni. Mivel mindannyiunkat váratlanul érte, hogy Kátya bár keményen és kitartóan küzdött a betegséggel, mégis alulmaradt ebben az igazságtalan küzdelemben, nem volt lehetőségünk egyeztetni jogi és pénzügyi szempontból akarata kivitelezhetőségéről. Várhatóan egy hét múlva tájékoztatunk mindenkit az összegyűlt pénz sorsáról, illetve a megmaradt támogatás visszatérítésének lehetőségéről" – olvasható a posztban. A Blikk szerint a jótékonysági gálán közel 700-an vettek részt, és a sok segíteni szándékozó embernek köszönhetően összegyűlt a pénz, amire Tompos Kátyának szüksége volt.

Az egri Gárdonyi Géza Színház is szerette volna a színművésznő kezelését támogatni egy jótékonysági előadással, azonban a június 8-ára meghirdetett előadásuk Tompos Kátya halálhíre után elmarad. A színház a Facebookon megosztott bejegyzésében tájékoztatta a közönséget, hogy a korábban megvásárolt belépő és támogatói jegyeket a színház jegypénztárában hétköznap 9 és 17 óra között visszaváltják.

A Mokka stúdiójában élő adásban is megemlékeztek Tompos Kátyáról. Istenes László műsorvezető elmondta, hogy a hír letaglózta őket, és úgy érezték, beszélniük kell róla. Serbán Attila színész, aki a stúdióban volt, elmondta, hogy bár nem dolgozott együtt Tompos Kátyával, követte pályáját, és hozzátette: "Ez egy óriási veszteség a családnak és persze Kátya családjának is. Alapvetően mindenki abban bízott, hogy meg tud gyógyulni" – mondta elcsukló hangon.

Kadarkai Endre is megrendítő sorokkal emlékezett meg Tompos Kátyáról. Egy kilenc évvel ezelőtti interjúban a színésznő így fogalmazott: "Van egy élet, nem tudom meddig fogok élni és izgatnak a helyzetek, érdekelnek az emberek és azok is érdekelnek, akiket mondjuk én nem érdekelek annyira". A riporter hozzátette, hogy nagyon drukkolt Kátya gyógyulásáért, és a bejegyzésben megosztotta a beszélgetést is.

A közmédia kulturális csatornája, az M5, Tompos Kátya előtt tisztelegve A gyertyák csonkig égnek című játékfilmet vetíti, amelyben a színésznő a női főszereplőt, Krisztinát alakította. A filmvetítés május 31-én, pénteken este 22:20-kor lesz látható. Emellett az Agenda kulturális híradóban és a Librettó magazinműsorban is megemlékeznek Tompos Kátya életéről és munkásságáról.