Orbán Viktor születésnapját szentmisével és Békemenettel ünneplik

Az önfeledten buzizó katolikus plébános templomában idén is születésnapi szentmisét tartanak Orbán Viktor miniszterelnök tiszteletére, miközben a Békemeneten is megemlékeznek róla.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, amely a Március 15. téren található, ismételten szentmisét rendeznek Orbán Viktor, az 1963. május 31-én született miniszterelnök születésnapján – értesült a Telex. A templom hivatalos közleménye szerint a szertartás május 31-én, pénteken 17 órakor veszi kezdetét.

Orbán, aki jelenleg 61 éves és a református egyház tagja, korábban is részesült már hasonló születésnapi köszöntésben. Idén már tizenkettedik alkalommal történik meg ez az esemény. A tavalyi eseményről a hvg.hu is beszámolt, amelyen Osztie Zoltán plébános, aki korábban a Mi Hazánk rendezvényén is megjelent és a homoszexualitást betegségnek nevezte, Orbánt „isten ajándékaként, a világ világosságát fáklyaként megjelenítő személyként” jellemezte.

A templom további eseményeket is tervez, például a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, június 4-én egy külön, dedikált szentmisét is bemutatnak majd. Osztie Zoltán plébános egy évvel korábban a Népszavának adott interjújában elmondta, hogy szerinte nincs arról szó, hogy vallási kultusz épülne Orbán Viktor személye köré. A szertartásokba mindenkit belefoglalnak, nemcsak az egyházi vezetőket, de a halottakat, a családtagokat és ismerősöket is.

Ezzel párhuzamosan, a Békemeneten is megemlékeznek a miniszterelnökről, ahol az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi szervezetének volt elnöke, Moldován Gellért Lajos szervezésében érkeznek résztvevők. A nagyváradiakat egy mikrobusz szállítja Budapestre, fejenként 150 lej, azaz körülbelül 11 ezer forint ellenében, amely az utazáson túl egyházi és hazafias nótázásban való részvételt is magában foglal. Korábban volt olyan év, amikor három nagy buszt is sikerült megtölteni, és akkor nem került pénzbe az út. Moldován szerint a Békemeneten való részvétel felemelő és összekovácsoló érzés lesz, amelyet a résztvevők soha nem fognak elfelejteni.