A Greenfo podcastjában megvitatott környezetvédelmi kérdések

A Greenfo legutóbbi podcast-adásában Bodnár Zsuzsa, az Átlátszó munkatársa és más vendégek a környezetvédelmi problémákról, mint például az Őrségi Nemzeti Park területén tervezett apartmanházak építése, a Tisza szennyezettsége és a hulladékgazdálkodási koncessziós rendszer hiányosságai voltak a fő témák.

Az Átlátszó munkatársai rendszeresen részt vesznek a Greenfo Zöld hét című podcast-sorozatában, ahol aktuális környezeti ügyeket vitatnak meg. A legutóbbi adásban Bodnár Zsuzsa, Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója és a műsor házigazdája, Sarkadi Péter a sajtóban megjelent környezeti témájú ügyeket tárgyalták.

A beszélgetés során terítékre került egy budapesti vállalkozó terve, aki kétszáz apartmanházzal kívánja beépíteni az Őrségi Nemzeti Park határán található egyik kis tó partját Zalalövőn. Az Átlátszó feltárta, hogy a projektet kétes hátterű cégek és egy engedély nélkül felhúzott „mintaház” jellemzi, ami veszélyezteti a nyugodt erdei környezetet.

A podcastban kiemelték, hogy a zalai eset nem egyedi, hiszen hasonló túlzott volumenű tóparti turisztikai beruházások veszélyeztetik a természeti környezetet más helyeken is, mint például a Balatonnál vagy a Fertő-tó partján.

A Tisza folyó hulladékszennyezettségéről is szó esett, ahol civil önkéntesek és vállalkozók próbálnak megbirkózni a folyamatosan érkező szeméthegyekkel. A Szabad Európa egyik videójában foglalkozott ezzel a problémával.

A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerrel kapcsolatban is megfogalmazódtak kritikák. A Magyar Mérnöki Kamara környezetvédelmi tagozatának áprilisi kérdőíve és a hvg.hu cikke alapján kiderült, hogy a rendszer állapota romlott, miután a Mol leányvállalata, a Mohu Zrt. átvette az irányítást az államtól.

A Greenpeace Magyarország kezdeményezéséről is szót ejtettek, amely a „Zöld nyilatkozat” aláírására kéri az európai parlamenti választások hazai jelöltjeit. A szervezet szerint a hazai klímapolitikában és az Európai Parlamentben is tettekre van szükség, nem csak szavakra.