Izrael elleni tiltakozás miatt késlekedett egy női futballmérkőzés Skóciában

Egy férfi a glasgow-i Hampden stadionban az egyik futballkapuhoz láncolta magát, ami miatt késéssel kezdődött el a 2025-ös női Európa-bajnokság Izrael elleni selejtezője.

A pénteki incidens során a férfi láthatósági mellényt viselt, ami lehetővé tette számára, hogy a biztonsági szolgálat tagjának nézze ki magát és így juthasson be a stadionba. A tiltakozó Izrael gázai konfliktusban játszott szerepe ellen kívánt ezzel demonstrálni. Az eset következtében a mérkőzést csak 45 perccel a tervezett kezdési időpont után tudták megkezdeni.

A stadion előtt palesztinpárti tüntetők egy csoportja gyűlt össze, akik közül néhányan kis koporsókat és palesztin zászlókat tartottak maguknál. A magát a kapufához láncoló férfit végül a biztonságiak távolították el, miután levágták a láncot.

Az izraeli csapat tagjai a pályára visszatérve egy sérült csapattársuk, Sharon Beck mezét mutatták meg, aki nem tudott részt venni a glasgow-i mérkőzésen. Emellett egy másik pólón a Hamász által október 7-én végrehajtott terrortámadás során túszul ejtett Naama Levy szabadon bocsátását követelték.

A mérkőzés kezdetekor a stadion előtt várakozó tüntetők fütyüléssel és tűzijátékok kilövésével fejezték ki nemtetszésüket.

Az Egyesült Királyságban gyakoriak az Izrael gázai hadműveletei elleni nyilvános tüntetések, aminek következtében a Skót Futballszövetség (SFA) kénytelen volt kizárni a közönséget az összes nemzetközi mérkőzésről. Izrael az UEFA döntése miatt, a Hamász októberi támadása óta nem rendezhet nemzetközi mérkőzéseket saját területén. Az izraeli válogatott és klubcsapatai helyette semleges helyszíneken, Magyarországon lépnek pályára. A következő, Budapesten tervezett Skócia–Izrael visszavágót is zárt kapuk mögött fogják megrendezni.