A Néprajzi Múzeum építészeti díjának kritikája

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor szerint a Néprajzi Múzeum épülete funkcionálisan használhatatlan, és a Városliget történeti főbejáratát, a Rondót semmisítette meg.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze kritikával illette a Néprajzi Múzeum épületét, amely nemrégiben építészeti díjat kapott a FIABCI-tól, a Nemzetközi Ingatlan Szövetségtől. Bardóczi szerint a szervezetnek kevés köze van az építészeti minőséghez és fenntarthatósághoz, és megkérdőjelezte a díj odaítélésének jogosságát. Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy Európa más részein botrányt kavarna, ha egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó nemzetközi szervezet egy történeti városi parkban épült épületet díjazna.

A főtájépítész szerint az épület nem csak hogy közel használhatatlan a neki szánt funkció szempontjából, de a Városliget történeti bejáratát is tönkretette. Bardóczi úgy véli, hogy a múzeum épülete miatt egy tárlatot sem lehet majd bokatörés nélkül végignézni.

Továbbá Bardóczi felhívta a figyelmet az épület mély alapozásának következményeire is. Az alapozás lezárta a liget felé áramló talajvizek útját, ami vízszintsüllyedést okozott a parkban. Ennek eredményeképpen a Rondóban lévő fák száradásnak indultak, és a főtájépítész szerint hamarosan el is fognak pusztulni.

Bardóczi ironikus hangnemben zárta bejegyzését, gratulálva az épületért, és megjegyezve, hogy az ingatlanos díjat megérdemli.