A narancshéj fogyasztásának előnyei

Egy friss kutatás szerint a narancshéj rendszeres fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, beleértve a szív egészségének megőrzését is.

A ScienceAlert által ismertetett tanulmány szerint a narancshéjban található egy feruloylputrescine nevű vegyület, amelynek pozitív hatásai lehetnek a szív egészségére. Az egereken végzett kísérletek során a kutatók arra jutottak, hogy a feruloylputrescine rendszeres bevitele csökkentheti a gyulladásokat, az elhízást, az agyvérzést, a 2-es típusú cukorbetegséget, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatás során megfigyelték, hogy a pozitív hatások már hat hét elteltével észlelhetőek voltak, és ezek a hatások fennmaradtak még akkor is, ha az állatok zsírban gazdag étrendet követtek. A narancshéjban található feruloylputrescine mellett a grapefruit leveleiben és levében is fellelhető, de más citrusfélékben egyelőre nem azonosították.

A narancshéjat sokan a keserű íze miatt eldobják, pedig a tanulmány szerint érdemes lenne fogyasztani, hiszen évente 32 millió tonna narancshéj kerül a szemétbe világszerte, amit hasznos célokra is fel lehetne használni. A narancshéj nemcsak a feruloylputrescine-t tartalmazza, hanem gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és limonénben is, amelyek hozzájárulhatnak a rák megelőzéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a déligyümölcsöket gyakran még éretlenül szüretelik le, és különböző vegyszerekkel kezelik, hogy lassítsák az érési folyamatot és megőrizzék frissességüket a szállítás során. Magyarországon a legtöbb narancs héját nem ajánlott megenni, de a vegyszermentes bio narancsok héja ártalmatlan és fogyasztható, amit a boltokban általában feltüntetnek a termék leírásában.