A gördeszkázás útja az olimpiáig és a párizsi játékok felé

A gördeszkázás, amely Kalifornia utcáin és üres medencéiben született meg, mára egy világméretű jelenséggé nőtte ki magát, és az olimpiai játékokon is helyet kapott, ahol a sportág színes egyéniségei, mint Rayssa Leal és Sky Brown, már világhírnévre tettek szert.

A legutóbbi, Tokióban megrendezett ötkarikás játékokon a gördeszkások kitörölhetetlen nyomot hagytak az olimpiai színpadon, megalapozva ezzel a párizsi jelenlétüket is. A sportág fejlődésében jelentős mérföldkő volt az olimpiai programba való bekerülése, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) modernizációs törekvéseit tükrözi, célul kitűzve a fiatalabb generációk megszólítását.

Az olimpián debütáló gördeszkázás két szakágban mutatkozott be: az utcai és a parkos versenyszámokban, ahol a versenyzőknek városi akadályokon és tálszerű arénákban kellett megmutatniuk tudásukat. A sportágban kiemelkedő tehetségek között van Rayssa Leal, aki már hétéves korában, egy tündérjelmezben trükköző videóval hívta fel magára a figyelmet, és Tony Hawk is megosztotta azt a közösségi médiában. Leal 2019-ben, 11 évesen a legfiatalabb sportolóként nyert aranyérmet a Los Angeles-i SLS World Touron.

Sky Brown, a brit-japán tehetség, aki szintén fiatalon vált ismertté, a tokiói olimpián bronzérmet szerzett, és ezzel a legfiatalabb brit olimpikon lett, aki érmet nyert. Brown tehetsége nem csak a gördeszkázásban mutatkozik meg, hiszen megnyerte a Dancing with the Stars – Juniors című amerikai tévéműsort is.

További tehetségek, mint Jagger Eaton és Nyjah Huston, már bebiztosították helyüket a párizsi olimpiára, és Keegan Palmer, aki Tokióban aranyérmet szerzett, valamint a 14 éves Kokona Hiraki is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A japán Horigome Juto az első olimpiai aranyérmet szerezte meg az utcai gördeszkázásban, és a párizsi játékokra való kvalifikációért még Budapesten kell megküzdenie, ahogy a 13 éves Momiji Nishijának is.

A gördeszkázás mellett más utcai sportokban is zajlik a kvalifikáció, és a budapesti Ludovika Campuson rendezendő eseményen a sportolók további pontokat gyűjthetnek a párizsi olimpiára való kvalifikációhoz. A versenyeken kívül a rendezvény fesztivál hangulatát koncertek és különböző aktivitások fogják színesíteni, ahol az érdeklődők kipróbálhatják az utcai sportokat.