A Néprajzi Múzeumot a világ legjobb középületének választották Szingapúrban, de a díj körül kialakult a botrány

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án Szingapúrban a világ legjobb középületének választották, Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatójának bejelentése alapján. Azonban a díj körül botrány is kialakult, miután Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze kritikát fogalmazott meg a díjazással kapcsolatban.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a múzeumot, melyet Ferencz Marcel tervezett, aranyéremmel jutalmazták a FIABCI World Prix d’Excellence átadó gáláján, ami az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díjnak számít. Bardóczi Sándor szerint azonban a díjnak "nincs sok köze az építészethez, építészeti minőséghez, fenntarthatósághoz". A főtájépítész úgy véli, Európában botrány lenne abból, ha egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó nemzetközi szervezet egy 200 éves történeti városi közparkba épített épületet díjazna.

A Magyar Zene Háza, amelyet a japán sztárépítész Fudzsimoto Szú álmodott meg, szintén díjazott lett ugyanezen a nemzetközi díjátadón. A döntőbizottság, mely nemzetközi szakértőkből áll, fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából is a világ legjobbjainak ítélte a két intézményt, amelyek ezzel Magyarország legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak.

Gyorgyevics Benedek kiemelte, hogy a két épület látogatottsága minden korábbi várakozást többszörösen felülmúlt, és a Néprajzi Múzeum épületének nívóját az is igazolja, hogy a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén a magyar pavilonban képviselte hazánkat. A vezérigazgató szerint a fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország turisztikai vonzereje jelentősen emelkedett, és az új kortárs ligeti épületek nemzetközileg is ismert nevezetességeivé váltak.

Bardóczi Sándor szerint a Néprajzi Múzeum építése a Városliget történeti főbejáratát, a Rondót semmisítette meg, és az épület múzeumnak közel használhatatlan, annak ellenére, hogy annak tervezték. A terület előkészítése során több fa életébe került, és az épület mély alapozása a Liget felé áramló talajvizek útját is elzárta, ami vízszintsüllyedést okozott a parkban. Bardóczi szerint az eredmény már látszik, a Rondó meghagyott fái elkezdtek száradni és hamarosan elpusztulnak, amiért szerinte az ingatlanos díj jár.

A Néprajzi Múzeum tervezésére 2016-ban hirdettek meg egy meghívásos nemzetközi tervpályázatot, amelyet a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve nyert meg. A 2022 májusában nyílt Néprajzi Múzeumban interaktív tárlatok mellett mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. A mintegy 7 ezer négyzetméteres tetőkertje Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált.

(Borítókép: A Néprajzi Múzeum. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)