Lesújtó jelentés az ukrán szegénységről

A Világbank legújabb jelentése szerint Ukrajnában a szegénységben élők száma 2020 óta 1,8 millióval nőtt, ami a lakosság közel 29%-át érinti.

A Világbank kelet-európai regionális igazgatója, Arup Banerji elmondta, hogy a helyzet még rosszabbra fordulhatott volna, ha Ukrajna nem kap jelentős nemzetközi támogatást. Ez a támogatás elsősorban az öregségi nyugdíjak, valamint a tanárok, orvosok és más közalkalmazottak fizetésének kifizetésére szolgált. Banerji kiemelte, hogy különösen az Egyesült Államok játszott fontos szerepet ezen források biztosításában, ami nélkül további hárommillió ember kerülhetett volna szegénységbe.

A jelentés, amely 2000 háztartás havi telefonos felmérésén alapul, azt mutatja, hogy tavaly körülbelül 9 millió ukrán élt szegénységben, miközben az ország összlakosságát jelenleg 32 millióra becsülik.

A szegénység növekedésének egyik fő oka a foglalkoztatottság csökkenése volt. A háború előtt dolgozó felnőttek több mint egyötöde veszítette el az állását. A felmérés szerint azonban az öregségi nyugdíjak 97%-át és a szociális segélyek 85%-át időben kifizették, ami létfontosságú volt annak érdekében, hogy ne süllyedjen még több ember szegénységbe. A nyugdíjak és szociális segélyek kompenzációt nyújtottak a veszélyeztetett háztartások számára a munkahelyek elvesztésének negatív hatásaihoz.

Banerji hozzátette, hogy Ukrajna legnagyobb kihívása továbbra is a biztonság megteremtése és a háború befejezése, de kiemelte, hogy az ukrán tisztviselők a nehéz körülmények ellenére is kiváló munkát végeznek a gazdaság irányításában.