Szlovénia elismeri a palesztin államot

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozatot hozott a palesztin állam elismeréséről, és a parlament elé terjesztette a végső jóváhagyásra – tájékoztatott Robert Golob miniszterelnök.

A kabinet döntése értelmében Palesztinát független és szuverén államként ismerik el az 1967-es államhatárokon, vagy azon határokon belül, amelyeket a jövőbeli béketárgyalások során határoznak meg. Golob hangsúlyozta, hogy a lépés nem irányul senki, így Izrael ellen sem, hanem a béke üzenetét hordozza, és reméli, hogy más országok is követik majd Szlovénia példáját.

A szlovén kormány épületére Ljubljanában csütörtökön felvonulták a palesztin zászlót. A kormány május 9-én kezdeményezte az elismerést, és bejelentette, hogy a javaslatot legkésőbb június 13-ig megküldi a parlamentnek. A nemzetgyűlés a következő héten rendkívüli ülés keretében fog szavazni az indítványról.

Golob hétfőn kifejtette, hogy a kormány nem vár tovább, különösen azért, mert Izrael támadásokat hajtott végre Rafah ellen az elmúlt napokban. Szlovénia, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, kötelességének érzi, hogy minden lehetséges lépést megtegyen a közel-keleti béke érdekében.

A szlovén baloldali kormánykoalíció pártjai egyhangúlag támogatják a kezdeményezést, azonban az ellenzéki pártok fenntartásokkal állnak hozzá. Az Új Szlovénia (NSi) párt tartózkodni fog a szavazáson, Jozef Horvat képviselő szerint az elismerés feltételei nem teljesültek, és a döntés az uniós választások előtt született meg. Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke szerint a kormány javaslata a palesztin gyerekek halálának politikai kizsákmányolása.

A szlovén lépés előzménye, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnökei március végén egy nyilatkozatot írtak alá, amelyben készségüket fejezték ki a palesztin állam elismerésére, amennyiben az pozitív hozzájárulást jelent a helyzethez, és a körülmények is megfelelőek. Spanyolország és Írország ezt a lépést már hivatalosan is megtette.