Szijjártó Péter: Gőzerővel zajlik a NATO ukrajnai missziójának előkészítése

Komoly viták várhatók a NATO informális külügyminiszteri tanácsülésén pénteken Prágában, ahol a háborús hangulat kicsúcsosodására és minden eddiginél őrültebb ötletek támogatására lehet készülni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint nem számít barátkozásra a másnapi NATO-ülésen, hanem a háborús hangulat kicsúcsosodására, ami rendkívül veszélyes helyzetet teremthet. A miniszter hozzátette, hogy az európai kollégák már hétfőn nagy lendülettel lovalták bele magukat a háborús pszichózisba, és az amerikaiak és a britek jelenléte még ösztönzőleg is hat majd erre a hisztérikus állapotra.

Szijjártó Péter arra számít, hogy a NATO külügyminiszteri tanácsának ülését háborúpártibb hangulat fogja körülvenni, és őrültebb ötletek találnak majd támogatásra. Ilyen ötletnek nevezte például azt, hogy az ukrán haderő nyugati fegyverekkel lőhesse Oroszország belső területeit, ami szerinte csak újabb halálozáshoz vezet, mivel a fegyverszállítások növelik a fegyvermennyiséget a front mindkét oldalán.

A külügyminiszter figyelmeztetett, hogy meg kell állítani ezt az őrültséget, mielőtt visszafordíthatatlan baj következik be. Rámutatott, hogy az elmúlt hetekben gőzerővel zajlott a NATO ukrajnai missziójának előkészítése, ami ellentétes a szervezet alapküldetésével, mivel a NATO nem áll támadás alatt. Szijjártó Péter tudatta, hogy a magyar kormány világossá tette, hogy magyar katona nem vehet részt ilyen műveletben, magyar területet nem használhatnak fel, és magyar adófizetői forrásokat sem használhatnak fel erre a célra.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ellen fog állni Magyarország bevonásának ebbe a műveletbe, és továbbra sem látszik világosan, hogy hogyan lehet megoldani, hogy a misszió megtörténjen, de a magyar adófizetők pénze ne kerüljön bele. Szijjártó Péter szerint tehát súlyos viták várhatóak a közelgő tanácsülésen.

Ezen kívül, Szijjártó Péter nem szavazta meg a belarusz termékekre kivetett vámokat, egy nappal azután, hogy Minszkben járt. A külügyminiszter szerdán Minszkben tárgyalt Szergej Alejinik fehérorosz külügyminiszterrel, majd csütörtökön Brüsszelben a kereskedelmi miniszterek munkaülésén tartózkodott a magyar kormány képviseletében, ahol az Oroszországból és Fehéroroszországból behozott mezőgazdasági termékeket büntetővámjáról tárgyaltak a felek. Az EU tagállamai a büntetővámok kivetése mellett döntöttek, kivéve Szijjártó Pétert, aki tartózkodott. A büntetővám azokra a termékekre vonatkozhat, amelyeket az említett két országból közvetve vagy közvetlenül az EU-ban akarnak értékesíteni, az EU-n keresztül más harmadik országokba irányuló tranzitokat azonban nem érintenék. A külügyminiszter a szünetben a kormánypárti médiumokkal közölte, hogy azért tartózkodott, mert szerinte a kereskedelmet például a mezőgazdaság területén fenn kell tartani, annak ellenére, hogy az orosz és belarusz termékekre kivetett büntetővámmal nem ért egyet a kormány, miközben az ukrán agrárárukat kitiltotta az ország területéről.

: MTI (Magyar Távirati Iroda) : HVG (Hetek) : HVG (Hetek)