Amnesztia a katalán szeparatistáknak a spanyol parlamentben

A spanyol parlament elfogadta a mélyen megosztó amnesztiatörvényt, amely lehetővé teszi a katalán szeparatisták számára, hogy büntetlenül térjenek vissza hazájukba. A törvényt a szocialista többség szavazta meg, cserébe a katalán pártok támogatásáért a hatalomba való visszatérésük érdekében.

A The Guardian szerint a spanyol parlament jóváhagyta az amnesztiatörvényt, amely a 2014-es és a 2017-es függetlenségi népszavazásokon részt vevő mintegy 400 személyre vonatkozik. A 350 fős parlament 177 igen szavazattal, 172 nem szavazat mellett fogadta el a törvényt. Az amnesztia érinti Carles Puigdemont volt katalán elnököt is, aki Belgiumba menekült, hogy elkerülje a letartóztatást a 2017-es illegális elszakadási kísérlet miatt. A törvény hivatalos közlönyben való megjelenése után Puigdemont közel hét év száműzetés után szabadon visszatérhet Spanyolországba. Az amnesztia továbbá iskolaigazgatókat is érint, akiket azért vontak büntetőeljárás alá, mert iskoláikat szavazóhelyiségként használták a népszavazások során.

Az amnesztiatörvény lényege, hogy megszünteti a "büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét" azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2011 novemberétől 2023 végéig tartó időszakban. A törvény kihirdetését követően a bíróságoknak két hónapjuk lesz tanulmányozni, hogy az új jogszabály miként befolyásolja a folyamatban lévő eljárásokat.

Az amnesztia kérdése akkor került napirendre, amikor a konzervatív Néppárt (PP) győzött a tavaly júliusi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tudott elegendő támogatást szerezni a kormányalakításhoz. Ez lehetőséget adott Pedro Sánchez Spanyol Szocialista Munkáspártjának (PSOE), hogy próbáljon meg elegendő szavazatot összegyűjteni a hatalomba való visszatéréshez. A szükséges támogatást végül a két fő katalán függetlenségpárti párt, a Junts és az ERC biztosította, aminek feltétele volt a most elfogadott amnesztia.

A jogszabály elfogadását követő parlamenti vitában Artemi Rallo, a PSOE vezérszónoka arról beszélt, hogy az amnesztia hozzájárul a helyzet normalizálásához Katalóniában, példaként hozta fel, hogy a május 12-i tartományi választások eredménye már igazolta a szocialisták politikáját. "Ez a hatalom elcserélése kiváltságokért" - ezekkel a szavakkal bírálta a jogszabályt Albero Núnez Feijoó, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke, hozzátéve, hogy a kormányfő hazudott a spanyoloknak, mert korábban azt ígérte: nem lesz amnesztia. Santiago Abascal, a Vox párt elnöke szerint az amnesztiában részesülő katalán politikusok "a legrosszabb bűnöket" követték el.

A spanyol parlament katalán függetlenségi pártjai történelmi napról, győzelemről beszéltek felszólalásaikban, de kiemelve azt is, hogy már eleve senki sem érdemelt volna börtönbüntetést. "Soha nem lett volna szükségünk erre a törvényre, ha a spanyol állam a szabadság európai normáinak megfelelően lépett volna. (...) ha a PSOE és a PP nem vett volna részt az elnyomásban" - fogalmazott Míriam Nogueras, az Együtt Katalóniáért (Junt pel Catalunya) frakcióvezetője. Isabel Díaz Ayuso, a madridi autonóm tartomány elnöke és más, szintén néppárti vezetésű régiók is alkotmányossági kifogást nyújtanak be az amnesztiatörvény ellen.