Amerikai védelmi kiadások növelését tervezi egy befolyásos republikánus szenátor

Egy részletes terv került nyilvánosságra, amelyben Roger Wicker szenátor, a törvényhozás felsőházi fegyveres testületének szenior tagja javasolja az Egyesült Államok védelmi kiadásainak GDP-arányos növelését a jelenlegi 3%-ról 5%-ra.

A szenátor szerint az amerikai védelmi büdzsé jelenlegi mértéke elégtelen ahhoz, hogy megfelelő elrettentő erővel reagáljon az Irán, Kína, Észak-Korea és Oroszország által jelentett fenyegetésekre. Wicker úgy véli, hogy a hadiipar fejlesztése kulcsfontosságú Amerika ütőképes haderővé válásához.

A tervezet szerint a következő lépéseket kellene megtenni:

  • A védelmi kiadások növelésével 2025-re több mint 1000 milliárd dollárt fordítanának az ország haderejére.
  • Öt év alatt 20 milliárd dollárt kellene befektetni a katonai tengerészeti képességek fejlesztésére, különös tekintettel a felszíni hajókra. Wicker szerint szükség van egy új, ötödik nukleáris képességgel rendelkező katonai hajógyár és javítóüzem létrehozására is.
  • A légierő tervei szerint 1000 gépet, köztük 400 vadászgépet és vadászbombázót vonna ki hadrendből az elkövetkezendő öt évben. A szenátor szerint a légierőt nem csak fenntartani, hanem növelni is kellene, ezért 340 vadászgép és 200 B-21 Spirit bombázó beszerzését javasolja, valamint 7-10 milliárd dollár befektetést a lőszergyártó vállalatokba.
  • Wicker hangsúlyozza a nukleáris elrettentő erő növelésének szükségességét, többek között több Columbia-osztályú nukleáris tengeralattjáró építésével, a B-52-es bombázók nukleáris csapásmérő képességének visszaállításával, és atomfegyver-megosztási megállapodások kötésével Japánnal, Dél-Koreával és Ausztráliával. Emellett az amerikai nukleárisrobbanófej-arzenál növelését is szükségesnek tartja.
  • A szenátor különös figyelmet fordítana az Egyesült Államok távol-keleti és csendes-óceáni jelenlétének megerősítésére, többek között egy külön védelmi rendszer létrehozásával Guam számára, egy alap létrehozásával a térség helyreállítására, valamint egy különleges amerikai fegyverkészlet kialakításával Tajvanon.

Bár Wicker terveinek egy az egyben történő átvételére kevés az esély, bizonyos elemeket az amerikai kormány megfontolásra érdemesnek tekinthet. Különösen akkor, ha Donald Trumpot választják meg újra az Egyesült Államok elnökének.

Roger Wicker 2007 óta képviseli Mississippit a szenátusban, és 1994 óta van jelen a Kongresszusban, először a képviselőházban. Jelenleg a fegyveres szolgálatért felelős testület szenior tagja, és az egyik legbefolyásosabb republikánus politikusnak számít.