Orbán Viktor: Az EU ideológiai vezetése veszélyesebb, mint Vlagyimir Putyin

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban adott interjút a Le Point című francia lapnak, ahol többek között az EU ideológiai vezetésének veszélyeiről, az ukrajnai háborúról és Magyar Péterről, a Tisza Párt vezetőjéről is beszélt.

Orbán Viktor a Le Point-nak adott interjújában kifejtette, hogy a soron következő magyar EU-elnökség alatt a migráció, az ukrajnai háború, a zöld átmenet, a védelmi képességek fejlesztése és a demográfia lesznek a prioritások között. Hozzátette, hogy az elnökség nem jelenti a valódi vezető szerepet, csupán a tisztességes közvetítő szerepét. A NATO erősségét hangsúlyozva kijelentette, hogy Európa nincs katonai veszélyben, így az EU ideológiai vezetése jelenti a legnagyobb veszélyt a kontinensre.

A miniszterelnök szerint bizonyos tagállamokban az elvek és politikai érdekek fontosabbak az embereknél, és számára mindig a nemzetek érdekeinek szolgálata volt az elsődleges. Macron francia elnökkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy bár teljesen más dolgokban hisznek, Macron érti a dolgok történelmi dimenzióit.

Orbán Viktor nehezen tudja elképzelni, hogy a magyarok megbíznának Magyar Péterben, a Tisza Párt vezetőjében, aki a felesége tudta nélkül felvett egy vele folytatott beszélgetést, majd ezt politikai célokra használta fel.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportok egyesülésével egy jobboldali-szélsőjobboldali frakció jöhet létre az Európai Parlamentben, ami a választások után a második legnagyobb frakció lehet. Orbán szerint az európai szuverenista tábor és a jobboldal jövője Marine Le Pen és Giorgia Meloni együttműködésén múlik. A Fidesz ECR-be való belépését még fontolgatják, a választások utáni változásokra várva.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EU-ban maradásunk gazdasági okokból fontos, mivel az exportunk 75 százaléka az egységes piacra irányul. Bízik abban, hogy a június 9-ei választások után a békepárti EP-képviselők lesznek többségben, és szorgalmazza az Európai Bizottság jelenlegi vezetésének leváltását, mivel szerinte ez a legrosszabb bizottság, amit valaha látott.

Salgótarjánban és Jászapátiban kampányolva Orbán Viktor arról beszélt, hogy Európa keleti szélén háború van, és az európai vezetők részt akarnak venni ebben a háborúban, amire Magyarország nem hajlandó. A választások tétje szerinte a háború és a béke kérdése, minden szavazatnak súlya van.