Olaszország álláspontja az ukrajnai konfliktusról

Az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyvereket nem kellene Oroszország területe ellen használni, és Olaszország nem tervez csapatokat küldeni az országba.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán felmerült kérdések között szerepel, hogy az ukránok használhatnak-e nyugati fegyvereket Oroszország területe ellen, valamint hogy a NATO katonái belépjenek-e az országba. Antonio Tajani, az olasz külügyminiszter a RAI olasz műsorszolgáltatónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Olaszországból származó fegyvereket kizárólag Ukrajnán belül kellene használni.

Tajani álláspontja ellentétben áll Franciaország és egyre inkább Németország véleményével, amelyek támogatják a nyugati fegyverek orosz területek elleni használatát. Az olasz külügyminiszter továbbá kijelentette, hogy "Olaszország soha nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába".

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg szerint Ukrajna még mindig megnyerheti a háborút, de ehhez szükség van a Nyugat további „robusztus” támogatására és az olyan korlátozások felengedésére, mint az Oroszország területei elleni fegyverhasználat tiltása. Stoltenberg ezt azzal kapcsolatban nyilatkozta, hogy Prágában rendkívüli külügyminiszteri tanácskozás lesz, ahol a fő téma éppen az említett korlátozás feloldása lesz. Oroszország ezt a lépést a háború jelentős eszkalációjának nevezte.

Matteo Salvini olasz miniszzerelnök-helyettes határozottan elutasította a fegyverek bevethetőségének bővítését, és kijelentette, hogy "a NATO nem kényszeríthet minket arra, hogy Oroszországban öljünk, és senki sem kényszeríthet minket arra, hogy olasz katonákat küldjünk harcolni vagy meghalni Ukrajnában" és hozzátette, hogy ha valaki harcolni akar, akkor "menjen oda Stoltenberg, Emmanuel Macron és az összes bombázó, aki háborút akar".

Olaszország továbbra is Ukrajna egyik legfontosabb támogatója marad, és a jövőben sem tervezik megváltoztatni ezt a hozzáállást. Eközben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, egy cseh online tévének adott interjújában kifejtette, hogy a magyarok szerint az orosz-ukrán konfliktus egy testvérháború, amibe az európaiaknak nem szabad belevonódniuk. Orbán szerint nem észszerű feltételezni, hogy Oroszország megtámadná a NATO-t, mivel a szövetség erősebb mint Ukrajna, és a NATO-t senki sem meri megtámadni. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy béketárgyalásokra van szükség, de először tűzszünetet kell elérni. Orbán korábban is hasonló állásponton volt, amikor kijelentette, hogy Magyarország NATO-tagként nem látja reális veszélynek Oroszország támadását a szövetség ellen.