Németország eltörli a gázexport díját 2025-től

Németország bejelentette, hogy 2025-től megszünteti a gázexport díját, ami jelentős változást hozhat a kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország számára a gázbeszerzés terén.

A német gazdasági és klímaügyi államtitkár, Sven Giegold a brüsszeli energiaügyi tanácsülésen jelentette be, hogy a döntés értelmében megszűnik az a díj, amely eddig növelte a nyugati irányú gázbeszerzés költségeit, és előnyben részesítette az orosz vezetékes gázt. Ez a lépés segítheti a régió orosz gáztól való leválását is.

A Financial Times tudósítása alapján a mai ülésen több ország, köztük Ausztria, Szlovákia, Csehország és Magyarország is kritizálta a német gázexport díját, amelyet közel két éve vezettek be és folyamatosan emeltek. A cseh energiaügyi miniszter szerint a díj miatt Csehország 60%-kal növelte az orosz gázbeszerzését.

A németek korábban bejelentették, hogy a díjat 2023 július 1-től további 34%-kal emelik, ami jelentős pluszköltséget jelent a jelenlegi nagykereskedelmi tőzsdei gázárak mellett. A díjat eredetileg a 2022-es rendkívüli gázbetárolás többletköltségeinek fedezésére vezették be.

A német államtitkár a panaszokra reagálva kijelentette, hogy sosem volt szándékuk akadályozni a diverzifikációt az orosz gáztól, és hogy az illetékből származó bevétel hozzájárult a gáztárolók feltöltéséhez és az árak stabilizálásához.

Jozef Síkela, a cseh energiaügyi miniszter és Leonore Gewessler, az osztrák éghajlat- és energiaügyi miniszter is üdvözölte a német döntést, amelyet fontos lépésnek tartanak az energiabiztonság és az európai együttműködés szempontjából.

A német gázexport díjának eltörlése összefüggésben állhat az orosz-ukrán tranzitszállítás megszűnésével is, amely további lökést adhat a régió orosz gázról való leválásának. A német államtitkár szerint a díj emelését az idén már végre kell hajtani, de a jövő évtől kezdődően a díj eltörlésére kerül sor.