A kínai elektromos autók iránti kereslet megugrott Magyarországon

Az elmúlt két év során jelentősen csökkent a francia, japán, olasz, német, dél-koreai elektromos autók iránti kereslet Magyarországon, míg a kínai elektromos autók, különösen a BYD és az MG márkájúak iránti érdeklődés hatalmasat nőtt.

Az elmúlt időszakban a francia, japán, olasz, német és dél-koreai elektromos autók iránti kereslet átlagosan felére vagy harmadára esett vissza, az amerikaiaké pedig stagnált. Ezzel szemben a kínai elektromos autók, különösen a BYD és az MG megjelenésével, rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert a hazai piacon.

A 2022-es második negyedévben még a dél-koreai, a francia és az olasz elektromos autók voltak a legkeresettebbek, egyes modellek, mint például a Hyundai Ioniq, a Renault Zoé vagy a Citroën C-Zero iránt átlagosan 10-11 telefonos érdeklődés érkezett egy hirdetésre. Azonban 2024 első negyedévére jelentősen megváltozott a helyzet a hazai piacon.

Az év elején az amerikai elektromos autók, főként a Tesla, vezették a népszerűségi listát, ami részben nagy árleszállításoknak köszönhető. A dél-koreai elektromos modellek továbbra is megtartották pozíciójukat a ranglistán, bár az érdeklődések száma 2022 óta felére csökkent. A kínai márkák iránti kíváncsiság azonban jelentősen megnőtt, az érdeklődések száma a 2023 második negyedéve óta több mint háromszorosára nőtt.

A korábban második helyen álló francia elektromos autókat mára a német és japán modellek is megelőzték, elsősorban a folyamatosan bővülő kínálatnak köszönhetően, mint például a Volkswagen ID, a Mercedes-Benz EQ, a BMW i termékcsaládok, a Mazda MX-30, a Toyota BZ4x és a Nissan Leaf.