Katalin hercegné továbbra is távol marad a nyilvános eseményektől

Az előzetes találgatásokkal ellentétben Katalin hercegné, aki rákos megbetegedéssel küzd, nem vesz részt a júniusi katonai parádé próbáján, és valószínűleg a teljes rendezvényt is kihagyja.

A Sky News és a Buckingham-palota által megerősített információk szerint, bár korábban felmerült, hogy Katalin hercegné állapota javulóban van, mégsem elég jó ahhoz, hogy a június 8-i zászlós díszszemle (Trooping the Colour) próbáján megjelenjen. Katalin, mint a Walesi Gárda ezredese, hivatalból részt kellene vennie az eseményen, azonban a rákkal kapcsolatos kezelései miatt ez most nem lehetséges.

A hercegné márciusban hozta nyilvánosságra, hogy rákos megbetegedéssel küzd, amit egy januári hasi műtét során fedeztek fel. Azóta kemoterápiás kezeléseket kap, és ez idő alatt nem vállal közszerepléseket. A háromgyermekes édesanya idén még nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, és olyan hírek is felröppentek, hogy leghamarabb decemberben vagy jövőre láthatjuk újra Vilmos herceg feleségét.

Másrészről, a Buckingham-palota megerősítette, hogy III. Károly király, aki szintén rákbetegséggel küzd, részt fog venni a június 15-i hivatalos katonai parádén. A 75 éves uralkodó orvosai a múlt hónapban adtak engedélyt neki, hogy folytathassa a közfeladatok ellátását. Azonban a People információi szerint, a rákbetegséggel kezelt királyt idén lóháton nem láthatjuk, helyette hintóban ül majd Kamilla királynéval. Eredeti nevén Trooping the Colour, magyarul szó szerint zászlós díszszemle, egy ünnepélyes szertartás, amelyet a Brit Nemzetközösség ezredei rendeznek meg. Már a 17. század óta a brit gyalogsági ezred hagyománya, bár gyökerei sokkal korábbra nyúlnak vissza. Ezen az eseményen ünneplik majd a brit uralkodó, Károly király születésnapját is, annak ellenére, hogy novemberben született. 1748 óta ezen az ünnepen ünneplik mindig az aktuális uralkodó születésnapját.

Katalin hercegné feladatait a Trooping the Colour rendezvényen James Bucknall altábornagy veszi majd át, aki 45 éve szolgál tisztként, és 2009 óta minden Trooping the Colour rendezvényen részt vett.