Moszad fenyegetése egy izraeli újságírónak

Egy izraeli oknyomozó újságíró arról számolt be, hogy a Moszad megfenyegette, amikor meg akarta írni, hogy a titkosszolgálat hogyan próbálta megfélemlíteni a Nemzetközi Büntetőbíróság volt ügyészét.

A Haaretz újságíróját, Gur Megiddót két évvel ezelőtt figyelmeztették, hogy ha nem hagy fel a témával, akkor közelebbről is megismerheti az izraeli hatóságok vallatószobáit. A Guardian szerint a Haaretz egyik csütörtöki cikkében, amelynek egyes részeit az izraeli sajtócenzúra miatt el kellett takarni, Megiddo leírta, hogy a Moszad akkori vezetője, Josszi Kohen megpróbálta megfélemlíteni Fatou Bensoudát, a Nemzetközi Törvényszék volt ügyészét, aki vizsgálatot indított Izrael ellen háborús bűncselekmények miatt.

Kohen állítólag többször is felkereste a Kongói Demokratikus Köztársaságot, hogy az ország elnökét is bevonja Bensouda elleni nyomásgyakorlásba. Megiddo próbálkozott kapcsolatba lépni az ügyésszel egy harmadik fél segítségével, de nem kapott választ, helyette az izraeli nemzetbiztonság egy magas rangú tisztviselője hívta be őt egy találkozóra.

A találkozón Megiddónak le kellett adnia a telefonját, és két magas rangú titkosszolgálati tisztviselő fogadta. Itt közölték vele, hogy tisztában vannak azzal, hogy tud az ügyészről, és ha megjelenik a cikke, vagy ha a külföldi kollégáival megosztja az információkat, akkor komoly következményekkel kell számolnia.

Megiddo szerint korábban is voltak fenyegetések újságírókkal szemben, de konkrét büntetések ritkán kerültek kilátásba. Az izraeli törvények szerint a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó cikkeket a katonai cenzornak kell benyújtaniuk a megjelenés előtt, amely a sürgősségi rendeletek alapján módosíthatja vagy akár teljesen átírhatja azokat.