Ki lesz Irán következő elnöke?

Megkezdődött a jelöltek regisztrációja Iránban a június 28-án esedékes előrehozott elnökválasztásra, melynek eredménye nagyban meghatározhatja a közel-keleti ország jövőjét.

Csütörtökön nyílt meg a lehetőség azok számára, akik részt kívánnak venni a választási versenyben, öt nap áll rendelkezésükre, hogy hivatalosan is jelentkezzenek. Ali Vahidi belügyminiszter biztosította a nyilvánosságot, hogy a választások "teljes biztonságban, az emberek széleskörű részvételével" fognak zajlani.

A jelöltek között várhatóan ott lesz Mohamed Mokber ideiglenes elnök, aki korábban az első alelnöki posztot töltötte be. Emellett felröppentek hírek Mahmúd Ahmadinezsád és Mohammed Hatami, az ország két korábbi elnökének esetleges jelöltségéről is, akik rendre a keményvonalas, illetve a reformer tábor képviselői.

A jelöltek sorsa azonban még korántsem biztosított, hiszen az Őrök Tanácsának kell jóváhagynia őket, amely testület az iszlám állam jellegének megőrzéséért felel. Az Őrök Tanácsa eddig még sosem engedélyezte nők, vagy a kormányzati módszerek radikális átalakítását szorgalmazó jelöltek indulását.

A jelöltek regisztrációjának határideje kedden lejár, ezt követően a tanácsnak tíz nap áll rendelkezésére, hogy közzétegye a jóváhagyott jelöltek névsorát.

Az előrehozott választásokra azért kerül sor, mert Ebrahim Raiszi, a 2021-ben hivatalba lépett elnök, egy május 19-i helikopter-szerencsétlenség következtében életét vesztette. Eredetileg 2025-ben került volna sor az elnökválasztásra.