Új lakók költöznek a szellemvárossá vált egykori szakadár fővárosba

Ilham Alijev azeri elnök bejelentette, hogy 2023 szeptemberében kezdődik meg a tavaly elfoglalt Hegyi-Karabah fővárosának újratelepítése. Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de 2023 szeptemberéig főként örmények lakták, akik a Szovjetunió szétesésekor szakadár államot hirdettek meg Hegyi-Karabahi Köztársaság néven.

A területet Azerbajdzsán tavaly szeptemberben foglalta vissza egy villámháborúban, melynek következtében a régió örmény lakossága az anyaországba menekült. Örményország etnikai tisztogatással vádolta meg Azerbajdzsánt, de az azeri vezetés szerint a helyi örményeket békén hagynák. Alijev elnök a visszafoglalás után a Hegyi-Karabahi Köztársaság zászlaját megtaposta, és az azeri hatóságok lebontották a szakadár állam parlamentjét.

Alijev azeri elnök a hegyi-karabahi Xocalı városában tett látogatása során találkozott az újonnan betelepített azeri lakosokkal. Egyikük érdeklődött a régió székhelye, Xankəndi (örményül Sztyepanakert) felől, mire Alijev arra biztatta, hogy látogassa meg, mivel szeptemberben megkezdődik az újratelepítés. Elsőként diákokat és tanárokat telepítenek be, hogy elindulhasson a tanítás a Karabahi Egyetemen.

Az azeri elnök hozzáfűzte, hogy Agdam szellemvárosába is szeptemberben kezdődik a betelepítés. Örményország, amely jelenleg békére törekszik Azerbajdzsánnal, nemrégiben visszaadott négy, az első hegyi-karabahi háborúban elfoglalt azeri falut. Emiatt az örmény lakosság tiltakozásokba kezdett, amelyek országos méretűvé duzzadtak, és Jerevánban tömegek követelték Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását.