Grúz civil szervezetek az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak

Több grúz civil szervezet bejelentette csütörtökön, hogy közösen készítenek elő beadványt az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) és az ország alkotmánybíróságához a politikai válságot kiváltó úgynevezett „ügynöktörvény” miatt.

A törvény értelmében azok a szervezetek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, kötelesek regisztrálni magukat külföldi befolyás alatt álló szervezetként. Amennyiben nem tesznek eleget ennek a követelménynek, súlyos pénzbírsággal sújthatók. Ez a jogszabály váltotta ki Grúzia függetlenné válása óta a legnagyobb tiltakozási hullámot a kaukázusi köztársaságban.

A tbiliszi parlament képviselői a múlt héten felülbírálták az államfő vétóját, így a házelnök napokon belül kihirdetheti a törvényt, az Egyesült Államok és több európai ország bírálata ellenére. Ezek az államok úgy vélik, hogy a jogszabály tekintélyelvű, és Oroszország hasonló törvényei alapján készült, továbbá aláássa Grúzia euroatlanti integrációs törekvéseit.

A grúz kormány szerint a szabályozás célja, hogy megakadályozzák a "káros külföldi szereplők" destabilizáló tevékenységét. Az ellenzék azonban úgy véli, hogy a törvényt a hatalom az ellenzéki hangok elnyomására fogja felhasználni, hasonlóan Oroszországhoz.