Új covid variáns a láthatáron: a nyár folyamán érkezhet a következő hullám

A FLiRT nevű új variáns, amely az omikron törzsből származik, terjedésnek indult, és a szakértők szerint a nyáron várhatóan újabb fertőzéshullámot hozhat, bár enyhe lefolyású lehet.

Az egészségügyi szakemberek figyelmeztetnek, hogy a koronavírus új variánsai miatt már megindultak az esetszámok emelkedése. A FLiRT, amely egy friss omikron alvariáns, Európában és az USA-ban is terjed, és a vírus további mutációinak köszönhetően jelenik meg. A John Hopkins egyetem kutatói szerint az új variáns kevesebb problémát okozhat, mint elődei.

Az Amerikai Egyesült Államokban a KP.2 törzs vált a legdominánsabbá, májusban az összes regisztrált eset közel harmadát kitevő 28,2 százalékos arányt ért el, míg március végén ez az arány még csak 3,8 százalék volt. A FLiRT egy másik variánsa, a KP.1.1, már 14 országban van jelen, és bár a WHO szerint egyelőre kevés az új eset, néhány országban már növekedést figyeltek meg.

Az epidemiológusok jelenlegi álláspontja szerint nem valószínű, hogy az új törzs olyan mértékű fertőzéshullámot indítana el, mint a korábbiak. Ebben az időszakban az emberek immunitása is magasabb, ami tovább csökkentheti a fertőzés terjedésének esélyét.