A rafahi határincidens és annak egyiptomi kezelése

Az egyiptomi kormány nem kívánja felerősíteni a konfliktust Izraellel, miközben a lakosság részéről növekvő nyomás alatt áll, hogy határozottabban lépjen fel.

Az év elején az egyiptomi kormány figyelmeztetett, hogy az izraeli erők által elfoglalt Egyiptom és a Gázai övezet közötti határsáv, a Philadelphia-folyosó, komoly fenyegetést jelenthet a két ország kapcsolatára. Azonban az egyiptomi válasz Izrael szerdai bejelentésére, miszerint átvette az övezet fölötti taktikai ellenőrzést, eddig elmaradt.

A 1979-es békeszerződés óta jelentősen javult Izrael és Egyiptom viszonya, de a gázai hadjárat és a nemrégiben kirobbant rafahi harcok miatt ez a több mint 40 éves jó viszony kerülhet veszélybe. Az egyiptomi kormányt saját állampolgárai is nyomás alá helyezik, hogy határozottabban lépjen fel Izraellel szemben.

Az egyiptomi és izraeli hatóságok hosszú ideje szorosan együttműködnek biztonsági kérdésekben, ami a nemzetbiztonsági politikájuk alapját képezi. Ezért nem valószínű, hogy Kairó érdemi lépéseket tenne Izrael ellen a Philadelphia-folyosó elfoglalása kapcsán.

A rafahi határátkelőnél hétfőn tűzharc tört ki az izraeli és egyiptomi csapatok között, amely egy egyiptomi halálos áldozattal járt. A hivatalos álláspont szerint mindkét fél vizsgálja az eseményeket, de a történtek mögött feszültség sejthető.

Egy volt egyiptomi diplomata szerint az egyiptomi kormány igyekszik gyorsan túllépni az incidensen, és az ellenőrzött sajtót is arra utasította, hogy ne tulajdonítson nagy jelentőséget az eseményeknek.

Eli Saked, Izrael korábbi kairói nagykövete szerint Egyiptom attól tart, hogy menekülő gázaiak százezrei áraszthatják el az országot, de amíg ez nem következik be, tolerálják az izraeli hadműveleteket. Mindkét ország tisztában van a saját érdekeivel, és igyekeznek a feszültséget, csalódottságot és frusztrációt a szőnyeg alá söpörni.