Amerikai szankciók a Wagner-csoporthoz kötődő afrikai vállalkozások ellen

Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be két Közép-Afrikai Köztársaságban bejegyzett vállalkozás ellen, amelyek kapcsolatban állnak az oroszországi Wagner-csoporttal.

Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonok ellenőrzésével foglalkozó irodája, az Office of Foreign Assets Control (OFAC) csütörtökön jelentette be, hogy szankciókat alkalmaznak a Mining Industries SARLU és a Logistique Economique Etrangere SARLU nevű vállalkozásokra. Ezek a cégek a bányaiparban érdekelt vállalkozások, és kulcsszerepet játszottak a Wagner-csoport Közép-Afrikai Köztársaságban folytatott műveleteinek és jogellenes bányászati törekvéseinek elősegítésében.

A büntetőintézkedéseket indokoló dokumentumok szerint a két vállalkozás részt vett a bányászat során használt vegyszerek importjában, amelyeket a Wagner-csoport számára szállítottak, és bányaterület-fejlesztésben is tevékenykedtek.

A szankciók értelmében az Egyesült Államokban található, vagy amerikai érdekeltségek által őrzött minden vagyonukat zárolják, és megtiltják az üzleti kapcsolatokat a két közép-afrikai céggel.