Az USA és Európa közös szankciókat fontolgat Kína ellen

Az Egyesült Államok újabb szankciókat tervez bevezetni Kína ellen, és arra ösztönzi Európát is, hogy csatlakozzon ehhez a lépéshez, mivel állítólag Kína támogatja Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseit.

Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium második számú vezetője szerint a NATO-nak "közös üzenetet kell küldenie" Kínának, és részletes beszámolót adott a NATO-tanácskozáson arról, hogy Kína miként támogatja Oroszországot. Antony Blinken külügyminiszter nemrégiben Pekingben járt, ahol figyelmeztette a kínai vezetőket, hogy az orosz háborús erőfeszítések támogatása veszélyezteti az USA-val való kapcsolatok javulását. Campbell szerint a kínai támogatás állandó és átfogó, és minden segítséget megadnak Oroszországnak a színfalak mögött.

A Carnegie alapítvány tanulmánya szerint Kína betartja a nyugati szankciókat, mivel számukra fontosabb a nyugati piac, így elsősorban másod- és harmadvonalbeli bankok üzletelnek Oroszországgal. A Politico brüsszeli kiadása szerint a júliusban esedékes NATO-csúcs valószínűleg szigorú üzenetet fog küldeni Pekingnek.

A brit külügyminiszter, Grant Shapps szerint fegyverszállítások folynak Kína és Oroszország között, azonban Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ezt cáfolta, mondván az Egyesült Államoknak nincsenek ilyen értesülései. Sullivan hozzátette, hogy fegyveralkatrészek szállítása történik, és az USA lépéseket tesz ennek megakadályozására. Campbell államtitkár szerint a kínai támogatás lehetővé teszi az oroszok számára, hogy helyreállítsák rakétafegyverzetüket és fejlesszék a drónokat, valamint a nagy távolságra hatékony tüzérséget.

Az Egyesült Államok május elsején jelentett be újabb szankciókat Oroszország és azokkal az államokkal, illetve cégekkel szemben, melyek támogatják Putyin ukrajnai agresszióját. A pénzügyminisztérium fekete listáján 80 célpont szerepel, míg a külügyminisztérium 20 pontos listát tett közzé, céljuk az orosz katonai-ipari komplexum fejlesztésének akadályozása.

Az amerikai államtitkár szerint Kína teljes mértékben támogatja Oroszországot, de a nyilvánosság előtt megpróbálja lekicsinyelni ezt a támogatást, hogy fenntarthassa a normális diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat Európával. Hszi Csin-ping kínai elnök nemrég Európában tárgyalt, többek között Ursula von der Leyen Európai Bizottság vezetőjével és Emmanuel Macron francia elnökkel. Campbell államtitkár szerint sok európai állam képviselője kijelentette a NATO politikai döntéshozó testületében, hogy nem lehet normális kapcsolatokat fenntartani Kínával, amíg támogatják a háborút, ami jelentős destabilizációt okoz Európában.

Campbell, aki korábban az Ázsia-szakértője volt az USA-nak, hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben Kína tisztában van gazdaságának sebezhetőségével, és ezért Európát megkíméli a szankcióktól, amelyeket más államokkal szemben alkalmaz. Ha több állam alkalmazna szankciókat Kína ellen, akkor a visszavágás nehezebben menne Pekingnek.